Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

KAKO IZBJEĆI OPSTIPACIJU (ZATVOR)?

 

                                                        
Zatvor stolice je jedan od najčešćih gastrointestinalnih problema. Oko 30% ukupnog stanovništva ima problem sa zatvorom stolice. Učestalija je kod žena i kod osoba starije dobi. Opstipacija se odražava rijetkim, neredovnim i nepotpunim pražnjenjem debelog crijeva. Normalna stolica je po obliku formirana, a dnevna količina je 120-140 gr. U slučajevima kada je prolaz crijevnog sadržaja usporen, sluznica crijeva duže upija vodu i stolica postaje tvrda. Normalnim pražnjenjem se smatra raspon od 2-3 stolice na dan do 1 u tri dana. završni dio debelog crijeva (rektum) je inače prazan, a puni se neposredno prije početka pražnjenja i to tzv. propulzivnom akcijom gornjeg dijela crijeva. Sama sluznica završnog dijela crijeva ima mnogo ćelija koje luče sluz, tako da se ona može primijetiti u stolici ako se duže zadržava u tom dijelu crijeva.
Probavni sistem sadži oko 100 ml plinova čiji sadržaj varira ovisno o količini progutanog zraka i plinova kojeg proizvedu bakterije.
Ako se dogodi opstipacija, a dijetetske mjere ne pomažu, treba pokušati sa laksativima. Laksativi su preparati koji se često nekritično upotrebljavaju pa može doći i do trovanja lijekovima za čišćenje. Glavni simptomi su: bolovi u stomaku uz povraćanje, uz slabost, gubitak tjelesne težine, a može doći i do poremećaja elektrolita u krvi. S obzirom na način djelovanja, postoje različite vrste: od onih koji djeluju putem podražaja na nervni sistem, preko povećanja tečnosti u crijevu, iritirajući sluznicu crijeva povećanjem mase crijevnog sadržaja bubrenjem ili povećavanjem crijevne kiselosti uz popratno povlačenje vode.
NAJČEŠĆI UZROCI OPSTIPACIJE:
-          Ignorisanje potrebe za pražnjenjem crijeva
-          Nedovoljno uzimanje tečnosti
-          Preskakanje obroka i nedovoljno žvakanje hrane
-          Ishrana bazirana na gotovoj i brzoj (''fast food'') hrani
-          Ishrana siromašna dijetetskim vlaknima
-          Nedostatak fizičke aktivnosti
-          Uzimanje određenih vrsta lijekova
-          Oboljenja debelog crijeva i rektuma
-          Stres
-          Trudnoća (usljed hormonskih promjena ili usljed pritiska povećane materice na crijeva)
 
KAKO IZBJEĆI OPSTIPACIJU?
-         Nemojte potiskivati prirodni nagon za pražnjenjem crijeva. Čak i u stresnim situacijama, ostavite za to dovoljno vremena.
-         Za održavanje normalne tvrdoće stolice, dnevno trebate popiti najmanje 1,5 l tečnosti. Izbjegavajte zaslađene sokove, najbolji izbor je voda.
-         Redovno doručkujte jer ćete na taj način stimulisati pokretljivost crijeva, te pdstaći prirodne impulse za pražnjenjem.
-         U ishranu uključite dovoljno vlaknaste hrane.
-         Uzimajte tvari koje bubre (npr. grašak ili žitarice).
-        Pobrinite se da Vaša ishrana bude ujednačena i raznovrsna sa pravilnim udjelom bjelančevina, masti i ugljenih hidrata.
-         Ne zaboravite fizičku aktivnost. Brzo hodanje, gimnastika, vožnja bicikla, plivanje pomoćiće vam u odžavanju normalne crijevne funkcije.
Jedna od najpoznatijih i najduže primjenjivanih biljaka sa laksativnim djelovanjem jeste sena. U ljekovite svrhe koristi se liste sene (Sennae folium) i plod sene (Sennae fructus), jer sadrže znatan broj komponenti koji potiču rad crijeva. Sena potiče i izlučivanje toksina koji izazivaju umor i loše utiču na zdravlje. Njezino djelovanje nastupa približno 8-12 sati nakon uzimanja, zato je pripravak na bazi sene dobro uzeti naveče prije spavanja, jer tokom noći dolazi do poticanja probavnih procesa, odnosno laksativnog efekta sljedeće jutro.