Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

KAKO SPRIJEČITI RAHITIS KOD DJECE?

Šta nam zapravo preporučuju pedijatri?
Američka akademija pedijatara udvostručila je preporučenu dnevnu dozu vitamina D za djecu, na 400 međunarodnih jedinica, već od prvog dana života. Razlog tome su istraživanja koja su potvrdila da bi se na taj način mogao spriječiti rahitis kod djece. U našoj zemlji, pedijatri već godinama poštuju ovu preporuku i roditeljima savjetuju da djeci daju vitamin D (u vidu kapi).
 
Dr Frenk Grir objašnjava da je djeci neophodno davati dopunski vitamin D, jer ga većina ne unosi u dovoljnim količinama putem ishrane.
Djeca koja boluju od rahitisa, poremećaja kod kojeg omekšavaju kosti i krive se, imaju ometen rast i deformitet skeletnog sistema.
 
Prehrambeni izvori prirodnog vitamina D su veoma ograničeni.najčešće je to mlijeko obogaćeno vitaminom D, kao i pekarski proizvodi od obogaćenog brašna. Izvor prirodnog vitamina D je masna riba (tuna, skuša, sardina). Najbolji izvor vitamina D je sunčeva svjetlost, ali pretjerano izlaganje tijela suncu može da dovede do oboljenja kože (npr. raka). Takođe, zagađeni vazduh, odjeća i razni oblici zaštite od sunca ograničavaju količinu vitamina D kojeg tijelo može da sintetiše iz sunčeve svjetlosti.
 
Istraživanja su pokazala da vitamin D, osim toga što u kasnijem životnom dobu može da smanji rizik od nastanka osteoporoze, povoljno djeluje i na imunološki sistem te može da spriječi neke infekcije i autoimune bolesti, rak i dijabetes.