Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

KAKO STRES STAVITI POD KONTROLU?

Danas je stres postao čovjekova svakodnevnica, a mnogi ga nazivaju ''epidemijom modernog doba''. Svakodnevno slušamo savjete da trebamo da se klonimo stresa, jer loše utiče na naše emotivno ali i zdravstveno stanje. Iako je medicina u prošlosti možda podcijenila uticaj stresa na zdravlje ljudi, u današnje vrijeme sve je veći broj ljekara koji naglašavaju snažnu povezanost i uticaj emocija i stresa ne samo na zdravlje već i na brzinu ozdravljenja. Ponekad stres i nije tako lako držati pod kontrolom, ali mi ćemo Vam dati nekoliko preliminarnih savjeta za ponašanja koja mogu pomoći da mi kontrolišemo stres a ne da stres kontroliše nas.
 
 
 
 1. ne pokušavajte da se svidite cijelom svijetu, u tome nećete nikada uspjeti
 2. činite sebi zadovoljstvo i mislite na sebe
 3. budite ono što jeste i ne silite se da živite u svijetu koji nije vaš. Uzalud ćete rasipati energiju prilagođavanja
 4. napravite spisak vaših fakora stresa i pokušajte da eliminišete one koji su odgovorni za napetost i beskorisne frustracije
 5. volite ono što radite, radićete bolje. Postavite sebi cilj i trudite se da ga postignete prema svojim mogućnostima adaptacije.
 6. naučite, ako je potrebno da se oslobodite onih koji vas okružuju (a izvor su vakodnevnih frustracija). Npr. prekinite vezu u kojoj niste srećni, telefonski razgovor koji vas bespotrebno frustrira. Bijeg je ponekad korisniji od beskrajne borbe.
 7. razgovarajte o vašim osjećanjima sa članovima porodice i prijateljima. Recite slobodno ono što mislite i osjećate, ne čuvajte to za sebe.
 8. rješavajte svoje probleme, ne bježite od njih i ne ostvljajte ih za sutra, jer stvarate stres razmišljajući o neriješenim problemima.
 9. pripremajte svoje profesionalne, porodične i ljubavne promjene i izbjegavajte nekorisne i vremenski česte promjene. Svaki novi partner/partnerka je i novi stres. Suviše istovremenih promjena znači i suviše stresa.
 10. unosite male pauze u korišćenju svog vremena, a zone ''stabilnosti'' u svakidašnju aktivnost, jer za njih nije potreban nikakav napor
 11. dozvolite sebi svakodnevnu relaksaciju (bar 2 puta po 15 minuta)
 12. bavite se sportom koji vam odgovara (hodanje, trčanje, planinarenje, skijanje, plivanje, vožnja bicikla, kuglanje, istezanje mišića...)najmanje 3 puta nedjeljno po 30 minuta
 13. kada god možete, ostavite svoj automobil i pješačite
 14. izbjegavajte buku i žurbu. Svako veče napravite plan aktivnosti za naredni dan kako biste izbjegli stresnu trku s vremenom.
 15. dobro je znati da harmoničan porodični život, čvrsta prijateljstva i odgovarajući društveni kontakti smanjuju emocionalnu osjetljivost.
 16. autogeni trening, meditacija, muziko-terapija, vježbe disanja, joga i sl. smanjuju stres.
 17. stavite stvari u pravu perspektivu:
-         odredite realne ciljeve
-         odredite prioritete, organizujte se, pravilno rasporedite vrijeme
-         šta je zaista važno? Odvojite vrijeme za to.
-         Zapitajte se ''da li je ovo meni zaista važno?''
-         Proslavite male stvari, budite zahvalni i nasmijani.
 1. stvorite perspektive za dobar život: dan započnite doručkom, a ne cigaretom i kafom. Unesite više tečnosti, vitamina i minerala. Odreknite se loših navika (pušenje, malo sna, prekomjerno unošenje alkohola i sl.)
 2. naučite nešto novo, nađite hobi, radite ono što vas veseli
 3. budite fleksibilni i prilagodljivi. Odreknite se rigidnih definicija ''moranja'' i perfekcionizma. Očekujte da stvari mogu krenuti i u nepoželjnom pravcu. Uvijek imajte spreman alternativni plan.
 4. smijeh je pravi lijek, ali pomaže nekada i plač i neustručavanje da zaplačete kada situacija to nalaže. Šalite se i na svoj račun.
 5. budite dobri prema sebi, budite sebi najbolji prijatelj
 6. osigurajte podršku okruženja!
-         gradite takve porodične odnose da u tome krugu možete naći utočište i odgovor na sve vaše probleme
-         Družite se sa ljudima sa kojima se dobro osjećate i koji vas ''ne zamaraju'' istorijskim lekcijama i praznim pričama.
-         Ne ustručavajte se da nekome, ko bez mjere, konteksta i obzira, počne da vam priča neke duge priče, jednostavno stavite do znanja da vas dotična tema ne interesuje. I učtivost ima mjeru!!!
 1. promijenite ono što vam smeta da živite bolje i srećnije, a prihvatite ono što ne možete promijeniti
 2. budite uporni i odlučni u riješavanju problema, rukovodeći se istočnjačkom mudrom izrekom ''Kada više nema rješenja- postoje još tri.''
 3. budite spremni da se pomirite ako nema rješenja; promijenite svoj pristup problemu
 4. dopustite drugima da slobodno izraze svoje stavove
 5. druge tretirajte kao sebi ravne, kada god je to primjereno
 6. pomozite i drugima da budu uspješni, a budite konstruktivni i odmjereni u davanju savjeta
 7. ako se već morate sukobiti, neka to bude korektno, dostojanstveno i samo zbog vrlo važnih i komplikovanih stvari. Omogućite drugima da izraze svoje mišljenje
 8. posao je veoma važna aktivnost, ali neka vam ne bude glavna stvar u životu
 9. koristite vrijeme kao sredstvo i ne dopustite da vam ono gospodari
 10. uvijek tragajte za pozitivnim i prijatnim iskustvima
 11. ne možete uspjeti ako ne započnete
 12. morate izdvojiti vrijeme kada se možete posvetiti samo sebi
I NA KRAJU ZAPAMTITE DVA ZLATNA PRAVILA PROTIV STRESA:
1. Ne nervirajte se zbog malih stvari!
2. Sve stvari su male!