Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

KALCIJUM

Kalcijum je najzastupljeniji mineral u organizmu, ali i najvažniji mineral za jačanje i rast kostiju i zuba, za optimalnu kontrakciju mišića (uključujući i srce).
 
Kalcijum je važan za zgrušavanje krvi, prenošenje nervnih impulsa, te za zdravlje vezivnog tkiva. Gotovo sav kalcijum u organizmu se nalazi u kostima i zubima. Oko  20% kalcijuma iz kostiju se kod odraslog čovjeka svake godine apsorbuje i nadoknađuje (stare koštane ćelije se zamijenjuju novim). Normalno, osim kada kosti rastu, obim stvaranja i apsorpcije kostiju je isti, tako da ukupna masa kostiju ostaje stalna.
 
Osim što održava čvrstoću kostiju i zuba, kalcijum pomaže pravilan rad srca, djeluje protiv nesanice, a pomaže pri prenošenju nervnog impulsa. Kalcijum se potpuno apsorbuje uz vitamine A, C i D i željezo. Nedovoljna fizička aktivnost, konzumiranje suviše masne hrane, te prevelike količine alkohola mogu loše uticati na apsorpciju kalcijuma. Prevelike količine kalcijuma mogu izazvati opstipaciju (zatvor), kao i taloženje kalcijuma u mekim tkivima.
 
Kalcijum se prirodno nalazi u: svim mliječnim proizvodima, tamnozelenom lisnatom povrću, lososu, bademima.