Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

KAMILICA

Kamilica (matricaria recutita) je široko rasprostranjena i svima već poznata biljka koja se može vidjeti na gotovo svim livadama. Cvjetna mirisna glavica je žute boje, okružena bijelim laticama.
 
Kamilica ima višestruko ljekovito dejstvo. Pospješuje probavu, snižava tjelesnu temperaturu, ublažava bol, smiruje grčeve, smanjuje osipe, pomaže kod svih bolova u stomaku, reguliše stolicu. Kod problematične kože, čaj od kamilice se može koristiti jednom sedmično za umivanje. Kamilica je vrlo dobar lijek za smirenje nerava.
Za odrasle se čaj priprema na slijedeći način: dvije kašike cvijeta kamilice se preliju sa 2-3 decilitra ključale vode a zatim se ostavi da odstoji poklopljeno od 15 min. do jedan sat. Nakon toga se procijedi, po ukusu zasladi i dok je još topao popije. Tako pripremljen čaj umiruje bolove u tijelu i smiruje napete nerve. Čaj od kamilice se ne smije kuhati, jer sadrži eterično ulje koje kuhanjem ispari.
 
Kamilica je poznata i po svom dejstvu protiv opadanja kose. Kosa se nakon pranja, ispira čajem od kamilice. Kamilica se koristi i za pomoć kod menstrualnih bolova, glavobolje, bolova u leđima. Pripremljeni oblozi od kamilice se mogu staviti na oči. Kamilica se koristi i kao sredstvo za ispiranje grla i usta.
 
Eterično ulje kamilice djeluje protiv klimakterijskih tegoba, te pruža ugodan osjećaj unutrašnje ravnoteže. Ulje se primjenjuje putem mirisnih svjetiljki, kupki, ulja za njegu i inhalaciju. Uljni ekstrakt kamilice se upotrebljava u kozmetici kao najvažniji sastojak za izradu visoko kvalitetnih preparata za negu kože.