Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

KLARITROMICIN, AZITROMICIN I ROKSITROMICIN

KLARITROMICIN – je metilni derivat eritromicina i spada u grupu makrolidnih antibiotika. Stabilan je u kiseloj sredini želuca i dobro se resorbuje poslije oralne (na usta) primjene. Njegova antibakterijska aktivnost je praktično identična kao kod eritromicina, osim što klaritromicin ispoljava jače dejstvo protiv Mycobacterium avium kompleksa. On takođe djeluje protiv M. leprae i Toxoplasma gondii.
 
Dugo biološko poluvrijeme omogućuje da se ovaj antibiotik primjenjuje dva puta dnevno u dozama od 250 do 500 mg oralno. Osim što djeluje na dva pomenuta izazivača i što se može davati dva puta dnevno, klaritromicin je u svemu ostalom identičan sa eritromicinom (s tim da je klaritromicin noviji lijek, a samim tim i skuplji).
 
AZITROMICIN – Po spektru dejstva i kliničkoj primjeni azitromicin je praktično identičan sa klaritromicinom. Hemijski se takođe vlo malo od njega razlikuje. Azitromicin djeluje protiv Mycobacterium avium kompleksa i Toxoplasma gondii. Od eritromicina i klaritromicina se razlikuje po farmakokinetičkim karakteristikama. On lako prodire u sva tkiva, osim u cerebrospinalnu (moždano-moždinsku) tečnost. Njegove koncentracije u tkivima su 10-100 puta veće nego u serumu. Tkivno biološko pouvrijeme eliminacije lijeka iznosi 2-4 časa, što omogućuje da se ovaj lijek primjenjuje samo jedanput dnevno i da se trajanje terapije može znatno skratiti.
 
Terapijske doze su 250 mg i primjenjuju se jednom nevno na 1 sat prije ili 2 sata poslije jela. Azitromicin ne pokazuje interakcije sa lijekovima kao što to čine eritromicin i klaritromicin.
 
ROKSITROMICIN – je makrolidni antibiotik sličan eritromicinu i klaritromicinu. On djeluje na veliki broj gram-pozitivnih bakterija, zatim na legionele, hlamidije, mikoplazme i anaerobe. Povoljna farmakokinetika omogućava mu da se primjeni svega 2 puta dnevno u dozama od 150 mg.
 
Indikacije – razne vrste infekcija (respiratorne, urinarne, genitalne, kožne, infekcije mekih tkiva).
 
Neželjena dejstva – najčešći su blage gastrointestinalne tegobe i osip po koži.