Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

KONTRACEPCIJA

Kažu da su prve ljubavi slijepe, ali za mlade ljude je važno da shvate da polni odnos nije samo zabava u određenom trenutku, već promišljen čin dvoje ljudi koji moraju biti svjesni da polnim odnosom obavljaju i svoju reproduktivnu funkciju. Takođe je veoma važno biti dobro informisan o metodama kontracepcije, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica kao što su: neželjena trudnoća, rezne genitalne infekcije koje za posljedicu mogu imati sterilitet, razočaranost, kajanje i mnoge druge.
 
Šta je zapravo kontracepcija?
Kontracepcija je skup mjera, metoda i postupaka pomoću kojih se postiže spriječavanje neželjene trudnoće ili genitalne infekcije.
 
Koje karakteristike bi trebalo da ima idealno kontracepcijsko sredstvo?
100% pouzdano i idealno kontracepijsko sredstvo ne postoji (ukoliko se izuzme apstinencija - uzdržavanje od polnih odnosa), ali je moguće kombinovati dva ili više kontracepcijskih sredstava, s ciljem što bolje zaštite od neželjenih posljedica. Idealno kontraceptivno sredstvo bi trebalo da bude djelotvorno u spriječavanju neželjene trudnoće, jednostavno za upotrebu, da je neškodljivo za organizam, da je jeftino i da po prestanku primjene pruža jednaku mogućnost začeća.
 
Koje metode kontracepcije postoje?
1. MEHANIČKA SREDSTVA (prezervativ-kondom, dijafragma,
coitus interruptus - metoda prekinutog snošaja, ITDs-spirala)
 
2. HEMIJSKO-MEHANIČKA (vaginalna ispiranja, spužve, kreme, pjene)
 
3. BIOLOŠKA (OCP, Depo-Provera, implantanti, utvrđivanje neplodnih
dana pomoću kalendara)
 
4. HIRURŠKA (sterilizacija žena i muškaraca).
 
Za mlade ljude vjerovatno je najjednostavnija primjena kondoma (najbolje u kombinaciji sa metodom prekinutog snošaja - coitus interruptus). Kondom ne samo što štiti od neželjene trudnoće (spriječava spajanje spermatozoida i jajne ćelije), već i od polno prenosivih bolesti (poput gonoreje – tripera, genitalnog herpesa, HIV - SIDE, trihomonas vaginalisa, gljivičnih infekcija, raznih bakterijskih infekcija od kojih je najčešća infekcija hlamidijom). Da bi bio efikasan, kondom se primjenjuje prilikom svakog polnog odnosa, i to uvijek novo pakovanje.
 
Od čega je napravljen kondom za muškarce?
Kondom za muškarce sačinjen je od lateksa i obično je prekriven slojem lubricirajuće supstance koja smanjuje trenje prilikom polnog odnosa. Zbog smanjenog trenja rizik od njegovog mehaničkog oštećenja (pucanja) je smanjen. Ukoliko se to ipak desi, može se naknadno primijeniti neka od ''jutro poslije'' metoda kontracepcije.
 
Kada se kondom stavlja?
Kondom treba staviti neposredno prije odnosa. Kondom ima mnoge prednosti nad ostalim kontracepcijskim sredstvima: široko je dostupan, nije skup, jedini štiti od polno prenosivih bolesti, ne zahtijeva ljekarski pregled, a svaki muškarac ga može koristiti. Nepogodnosti kondoma su te što se mora se koristiti prilikom svakog odnosa, može spasti ili puknuti uslijed odnosa, postoji mogućnost alergije na lateks i može umanjiti senzitivnost oba partnera.
 
Šta je ženski kondom?
Ženski kondom je oblika kese i stavlja se u vaginu neposredno prije odnosa, a fiksira se pomoću elastičnog prstena na svom kraju. Zatvoreni ulaz se postavlja duboko u vaginu, a njegov otvor ide na ulaz vagine. Mnogo je efikasniji ako se koristi sa spermatocidnim sredstvima (koji onesposobljavaju spermatozoide).
Ženski kondom takođe pruža zadovoljavajuću zaštitu od trudnoće i polno prenosivih bolesti. Ovo kontracepcijsko sredstvo zbog visoke cijene i ograničene dostupnosti još uvijek nije u širokoj primjeni.
 
Šta je dijafragma?
Dijafragma predstavlja gumenu membranu koja se nalazi na elastičnom obruču. Postavlja se prije odnosa i ne smije se vaditi prije isteka 8-24 sata poslije odnosa.
Prednosti dijafragme nad ostalim kontracepcijskim metodama su ove su: nema bitnijih kontraindikacija, pruža moguću zaštitu od raka grlića materice, ne zahtijeva kontinuiranu upotrebu, nije hormonski preparat.
Nepovoljnosti se ogledaju u tome što mora biti dostupna u vrijeme polnog odnosa, zahtijeva ispravno rukovanje (što za neke žene može predstavljati problem), ne štiti od HIV-a. Prije upotrebe dijafragme je obavezno konsultovati ljekara koji će pružiti dodatne informacije i uputstva.
 
Na koji način djeluju hemijsko - mehaničke metode kontracepcije (spermicidi)?
Spermicidi koji postoje u obliku krema, pjene, masti koriste se tako što se stavljaju u vaginu neposredno prije odnosa. Oni dovode do oštećenja spermatozoida hemijskim putem i na taj način ometaju njihov prelazak u gornje dijelove genitalnog sistema žene. Pouzdani su samo ako se koriste u kombinaciji sa drugim metodama.
 
Kako pilula ''jutro poslije'' može spriječiti neželjenu trudnoću?
Pilula jutro poslije može spriječiti trudnoću ako se upotrijebi maksimalno do 72 sata (3 dana) nakon nezaštićenog polnog odnosa. Ova metoda kontracepcije se može primjenjivati samo jednom u ciklusu. Trebalo bi da je propiše ljekar, a efikasna je u 98% slučajeva.
 
Šta su hormonske pilule?
Hormonske pilule spadaju u biološke metode kontracepcije, a sastoje se vještačkih hormona koji su veoma slični ženskim polnim hormonima (estrogenu i progesteronu). Ova vrsta pilule spriječava sazrijevanje jajne ćelije (ovulaciju), pa je samim tim trudnoća onemogućena. Pilule se uzimaju jednom dnevno (najbolje bi bilo u isto vrijeme) počevši od prvog ili petog dana menstruacije i tako 21 dan. Nakon tog perioda nastupa pauza u okviru koje se dešava i redovno mjesečno menstrualno krvarenje.
 
Šta ako se zaboravi uzeti pilula?
Ukoliko se zaboravi uzeti pilula potrebno je to učiniti najkasnije tokom sljedećih 12 sati. Ako je prošlo više od 12 sati ili je propušteno više od jedne pilule moguće je smanjenje kontracepcijskog efekta. U tom slučaju, potrebno je nastaviti uzimanje pilula do kraja ciklusa, a u međuvremenu koristiti dodatnu zaštitu (kondom). Hormonske pilule pružaju zaštitu od trudnoće, a istovremeno štite reproduktivnu funkciju, pa su zato prikladne i za mlade djevojke. Prednosti su u tome što pilule imaju pozitivan uticaj na akne, smanjuju rizik od nastanka raka endometrijuma materice i jajnika, ublažuju menstrualne tegobe i PMS. Nedostatak ove metode je što ne pruža apsolutno nikakvu zaštitu od polno prenosivih bolesti, a osim toga se moraju uzimati svaki dan, mogu se javiti mučnine, povraćanje, dobijanje u težini, depresija, glavobolje, porast krvnog pritiska. Idealni korisnici hormonskih pilula su mlade djevojke koje imaju dugu, stabilnu vezu i učestale polne odnose zbog čega su u visokom riziku za nastanak trudnoće. Važno je konsultovati ginekologa ili porodičnog ljekara prije njihove upotrebe.