Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

KOPRIVNJAČA - URTIKARIJA

 Jednostavan antihistaminik može pomoći da se smanji alergijska reakcija koja izaziva koprivnjaču – takođe poznatu kao osip od koprive ili urtikarija (urtica – latinsko ime za koprivu). Pitajte Vašeg farmaceuta za lijek koji ne izaziva pospanost. Pored toga, možete koristiti i lijekove iz kućne upotrebe.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Mala kao čokoladne bombonice ili velika kao tacna, polja koprivnjače su alergijska reakcija koje imaju oblik crvenkastih ili bijelih oteklina ili brazdi koje svrbe. One su rezulat oslobađanja histamina iz ćelija, jedinjenja koje čine da krvni sudovi propuštaju tečnost u najdublje slojeve kože. Nije jasno zašto neke osobe dobijaju koprivnjaču, dok druge ne, a aktivatori povezani sa koprivnjačom su toliko brojni – sunčeva svjetlost, toplota, hladnoća, pritisak, stres, virusna infekcija, lijekovi. Sve što može izazvati alergiju, može biti uzrok koprivnjače – polen, prašina, alergeni od životinja, grinje iz prašine, ljuskare i sl.
 
NANESITE NEŠTO ŠTO PRUŽA OLAKŠANJE
Osim ako nemate koprinjaču uzrokovanu hladnoćom (što je rijetko), okupajte se prohladnom vodom ili stavite hladnu oblogu. Hladnoća skuplja krvne sudove i zaustavlja dalje oslobađanje histamina. Da biste dodatno ublažili svrab, dodajte vodi za kupanje koloidno ovseno brašno i 10-15 minuta lezite potopljeni u njoj (budite pažljivi pri izlasku iz kade, to samljeveno ovseo brašno ju čini vrlo klizavom).
-         Natapkajte brazde koprivnjače losionom od kalamine ili hamamelisom. Ovi astrigensi pomažu da se krvni sudovi skupe, tako da ne propuštaju tako mnogo histamina.
-         Možete probati i magnezijumovo mlijeko ili Pepto – Bismol. Pošto su alkalni i oni pomažu da se ublaži svrab.
-         U malu šolju dodajte sodi bikarboni nekoliko kapi vode i miješajte da bi se napravila pasta. Namažite je na koprivnjaču da biste pomogli da se zaustavi iritacija i ublaži svrab.
-         Ako imate samo nekoliko malih polja koprivnjače i želite privremeno da zaustavite svrab, nanesite kremu sa hidrokortizonom koju možete nabaviti u apotekama.
-         Da biste umirili svrab, pomiješajte jednu kafenu kašiku bilo koje vrste sirćeta sa jednom supenom kašikom mlake vode i tu tečnost nanesite lopticom vate na mjesta sa koprivnjačom.
-         Stari kineski lijek za koprivnjaču preporučuje da se 60 gr smeđeg šećera i 30 gr svježeg đumbira stavi u 200 ml sirćeta i kuva nekoliko minuta. Pomiješajte malo dobijene tečnosti sa toplom vodom i to stavljajte nekoliko puta dnevno na polja koprivnjače.
-         Herbalisti mogu preporučiti koprivu kao alternativu antihistaminicima. Uzimajte do 400 mg kapsula na dan, ili uberite nekoliko punih šaka ovog korova, poparite ga i jedite.
 
RIBA I C VITAMIN
Tri puta dnevno uzimajte 1000 mg ribljeg ulja u obliku kapsula. Ove kapsule sadrže esencijalne masne kiseline koje imaju antiinflamatorne efekte. Masna riba kao što je losos, svježa tunjevina i skuša, dobar je hranjivi izbor. Uzimajte do 1000 mg vitamina C u tri podijeljene doze. U ovoj količini vitamin C ima efekat koji imitira aktivnost antihistaminika. Nemojte uzimati više od 1000 mg vitamina C jer možete dobiti proliv.
 
SAVLADAJTE STRES
Stres može izazvati koprivnjaču ili je pogoršati. Zato savladajte stres metodama relaksacije, a možete isprobati meditaciju ili jogu. Skuvajte šolju čaja od kamilice ili valerijane. Ove biljke imaju sedativni efekat koji može umiriti stres – prema tome i koprivnjaču. Da biste napravili čaj od jedne i druge ljekovite biljke izmiješajte jednu kafenu kašiku osušene biljke u šolju ključale vode, ostavite da se natapa 10 minuta, procijedite i popijte.
 
MOĆ PREVENCIJE
Da biste izbjegli koprivnjaču treba da ustanovite šta je uzrokuje. Ako to ne znate, počnite sa svakodnevnim vođenjem dnevnika. Najvjerovatniji uzroci su određena hrana, piće, suplementi ili lijekovi. Ako ne vidite nikakvu očiglednu povezanost, nastavite sa vođenjem dnevnika bilježeći ostale faktore, vrijeme, nivo stresa, šta ste obukli od gardarobe, koliko vremena provodite na suncu. Pažljivim praćenjem možda ćete moći da dovedete u vezu poseban faktor načina života sa izbijanjem koprivnjače.
Namirnice koje najvjerovatnije aktiviraju koprivnjaču uključuju ljuskare, koštunjavo voće, čokoladu, ribu, paradajz, jaja, svježe jagode i mlijeko. Neke osobe reaguju na konzrvanse u određenim namirnicama i vinu, kao što su sulfiti. Kada ste jednom otkrili namirnicu aktivatora, uklonite je iz Vaše ishrane i utvrdite da li vam sada rjeđe izbija koprivnjača.
Uobičajeni aktivatori među lijekovima uključuju antibiotike i nesteroidne antiinflamatorne lijekove kao što su aspirin i ibuprofen. Ali ljekari znaju za mnoge druge aktivatore, uključujući sedative, trankilizere, diuretike, hranjive suplemente, antacide, lijekove za artritis, vitamine, kapi za oči i uši, laksative, sredstva za ispiranje vagine.
 
JESTE LI ZNALI?
U svojoj neumornoj potrazi za uzrocima koprivnjače, ljekari su otkrili neke veoma posebne aktivatore. Neke osobe dobiju koprivnjaču odmah pošto je njihova koža bila izložena vodi. Još neobičnije, koprivnjača može biti aktivirana izlaganjem nečemu što vibrira, kao što je ručka usisivača ili električni masažer za stopala pri brzoj vibraciji.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Iako koprivnjača može biti veoma neprijatna, ona je obično bezopasna i nestaje poslije nekoliko minuta ili sati, mada nekada može da traje i nekoliko dana. Ako vam se javi koprivnjača oko očiju ili usta ili osjetite teškoće pri disanju, sviranje u grudima, vrtoglavicu ili nesvjesticu javite se hitno ljekaru. Možda imate anafilaksu, stanje opasno po život, a unutrašnje oticanje tkiva može blokirati disajne puteve. Ako ste skloni koprivnjači, pitajte ljekara da li bi trebala da sa sobom nosite komplet za brzo ubrizgavanje adrenalina u slučaju da vam se razvije anafilaksa. Ako imate hroničnu koprivnjaču koja ne reaguje na blaže oblike liječenja, Vaš ljekar vam može propisati oralne steroide.