Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

KOSA – MASNA

Da li Vaša kosa izgleda kao da ju je neko namazao uljem? Da li je ravna i neprivlačna? Nemojte kriviti vaše higijenske navike, jer je vaš problem najvjerovatnije nasljedan. Uzvratite pravim šamponom i postarajte se da perete i ispirete kosu dva puta, a probajte i posebno sredstvo za ispiranje koje zaustavlja mašćenje kose a koje možete i sami napraviti.

 
ŠTA NIJE U REDU?
Vaša kosa je ravna, mlitava i zaljepljena za vašu glavu. Može čak izgledati prljavo iako ste je juče oprali (ili samo nekoliko sati ranije). Ali nemojte kriviti svoju kosu. Glavni krivac su lojne žlijezde koje proizvode masnoću i koje leže neposredno ispod površine vaše kože. One luče loj – sebum, mješavinu masnih kiselina koja štiti vašu kožu glave. Lojne žlijezde nekih osoba luče toliku količinu loja da svaka dlaka postaje prekrivena njime. Genetika, stres, hormoni – posebno androgeni ili loša ishrana mogu doprinijeti ovom problemu, kao i neke kontracepcijske tablete.
 
PROČITAJTE ŠTA PIŠE NA BOCI VAŠEG ŠAMPONA
Izaberite šampon koji sadrži veliku količinu natrijum-lauril-sulfata, a malu količinu regeneratora za kosu kao što je lanolin. Čak i ako nemate perut, možete postići dobre rezultate sa šamponom protiv peruti koji sadrži ugljeni katran. Formule koje se koriste za ove šampone sklone su isušivanju čak i najmasnije kose.
Može izgledati očigledno da je potrebno da perete kosu svaki dan, ali osim toga trebalo bi da je šamponirate dva puta svaki put kada je perete. Našamponirajte je, ostavite šampon da djeluje na kosi nekoliko minuta (to mu daje vremena da ukloni masnoću) i temeljno ga isperite. Postupak ponovite još jednom.
Ne upotrebljavajte rgenerator za kosu. Sve što on radi jeste vraćanje masnoće koju ste vi pažljivim pranjem uklonili.
 
PROMIJENITE PROGRAM ISPIRANJA
Ispiranje kose vodom je u redu, ali bolji efekat ćete postići ako je isperete jakim čajem od ruzmarina. Čudesno mirisna, ova biljka sadrži esencijalna ulja koja pomažu da se kontroliše prekomjerna proizvodnja masnoće na koži glave. Da biste napravili ovo sredstvo za ispiranje, sipajte šolju ključale vode preko 2 supene kašike osušenog ruzmarina. Pustite da se natapa 20 minuta, procijedite, ohladite i sipajte u praznu plastičnu flašu. Držite je u kupatilu i poprskajte kosu čajem poslije završnog ispiranja vodom.
Napravite sredstvo za ispiranje od limunovog soka. Izmiješajte sok od 2 limuna u 2 šolje destilovane vode i sipajte to u praznu bocu šampona. Poslije pranja i ispiranja kose, osušite je i nanesite ovu mješavinu na kožu glave. Ostavite da stoji 5 minuta, dozvoljavajući kiselom soku limuna da djeluje na masnoću. Zatim je isperite prohladnom vodom.
Možete koristiti i sirće na sljedeći način. Pomiješajte šolju sirćeta sa šoljom vode, a zatim sa tim obavite završno ispiranje kose. Miris će ubrzo nestati, tako da ne brinete oko toga.
 
EKSTREMNE MJERE – SREDSTVO ZA ISPIRANJE USTA
Ako je Vaša kosa ekstremno masna, možete napraviti rastvor koji će pomoći da se uspori proizvodnja masnoće na koži vaše glave. U maloj šolji pomiješajte jednake dijelove hamamelisa sa bilo kojim komercijalnim sredstvom za ispiranje usta. Oba sastojka su astrigentna, što znači da, dok se suše, pomažu da se skupe pore na koži. Umočite lopticu vate u ovaj rastvor i tapkajte njom po koži glave (ne po kosi) poslije šamponiranja i ispiranja.
 
TALK -  ŠAMPON ZA HITNE SLUČAJEVE
Ukoliko Vam je kosa jako masna, a nemate vremena da ju operete jer kasnite na sastanak, možete upotrijebiti talk – puder. Razdijelite kosu i pospite malu količinu pudera i tako redom na dio po dio kose. Blago umasirajte puder, prvo u kožu glave, zatim kroz kosu. Puder će apsorbovti nešto masnoće, ali zapamtite – upotrijebite samo malu količinu. Ako upotrijebite previše, završićete sa bijeličastim pramenovima bez sjaja.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Ako mrzite izgled vaše kose, a savjeti koje smo Vam dali ne pomažu, bilo bi dobro da se posavjetujete sa Vašim ljekarom kako bi vas uputio dermatologu.