Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

KOSA – SUVA

Ako vjerujete TV reklamama, možda ste ubijeđeni da samo određeni šamponi i regeneratori mogu dati Vašoj kosi lijep izgled. U tim reklamama, međutim, nećete čuti da nešto tako jednostavno kao što je majoneza, može dati isto tako sjaj suviše suvim loknama.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Vaša kosa može postati suva, gruba, lomljiva i zamršena iz mnogo razloga. Kosa je neživa materija, po sastavu slična vašim noktima, a svaka vlas ima spoljašnji sloj ćelija koje štite njen unutrašnji dio. Ako se taj omotač ošteti, kosa gubi vlažnost i sjaj a krajevi postaju iskrzani. Prekomjerna upotreba farbi za kosu, izlaganje hloru, prekomjerna sunčeva svjetlost, toplota iz fenova za kosu, aparati za ispravljanje i uvijanje kose – sve to može da je ošteti. Neke osobe, opet imaju suvu kosu, jednostavno zbog toga što u koži glave nemaju dovoljno žlijezda koje luče loj.
 
POČNITE POD TUŠEM
-         Kosu perite samo svaki drugi-treći dan. Vaša kosa će ostati dovoljno čista, a Vi ćete u njoj ostaviti više prirodnog ulja.
-         Upotrebljavajte šampon za bebe, koji manje isušuje kosu nego drugi šamponi.
-         Ispirajte kosu toplom vodom, ne vrućom. Vruća voda uklanja zaštitne masnoće sa kose. Idealna tempertura vode za ispiranje kose jeste neznatno viša od temperature tijela.
-         Temeljno isperite kosu nakon šamponiranja, jer ostaci šampona dodatno isušuju vlasi.
 
SALATNA RJEŠENJA
-         Avokado vlaži vlasi kose i obogaćuje ju proteinima čineći ju jačom. Temeljno izmiješajte zreo, oguljen avokado sa kafenom kašikom ulja pšeničnih klica i kafenom kašikom ulja jojobe. Nanesite smješu na svježe opranu kosu i razmažite sve do vrhova vlasi. Prekrijte kosu kapom za tuširanje ili plastičnom kesom, sačekajte 15-30 minuta i zatim temeljno isperite.
-         Majoneza je odlična alternativa avokadu. Jaja koja sadrži su dobar izvor proteina za kosu. Utrljajte majonez u kosu i ostavite ga koliko želite, ali najviše sat vremena i potom isperite.
 
REGENERATORI
Ako koristite regenerator za kosu kupljen u prodavnici, izaberite onaj sa sastojkom ''za termičku zaštitu''. On štiti vašu kosu od toplote, što je posebno važno, ako kosu sušite fenom. Možete napraviti i svoj sopstveni regenerator tako što ćete pomiješati 60 gr maslinovog ulja i 60 gr gela aloe vere sa po 6 kapi esencijalnih ulja ruzmarina i sandalovog drveta. Maslinovo ulje je prirodni emolijens, aloe vera hidrira, ruzmarin daje kosi volumen i mekoću. Sandalovo drvo samo pruža miris. Ostavite mješavinu na kosi sat-dva i potom isperite. Kada koristite regenerator za kosu, najprije ga nanesite na njene krajeve, gdje je kosa najsuvlja, a zatim nastavite da ga nanosite prema koži glave. Kada vam se kosa veoma zamrsi, jednostavno nanesite malo losiona za ruke i nanesite ga na suvu kosu.
 
SUŠENJE KOSE
Pustite kosu da se osuši na vazduhu kada god je to moguće. Ako morate da upotrebite fen za kosu, koristite ga umjereno. Isto se odnosi na aparate za uvijanje i ispravljanje kose. Ako koristite fen za kosu, podesite ga na toplo, ne na vruće duvanje.
 
OBNOVITE VAŠU TEHNIKU ČEŠLJANJA KOSE
-         Koristite četku za kosu koja ima prirodne dlačice, radije nego sintetičke. Sintetički materijali stvaraju statički elektricitet, koji će učiniti vašu kosu lomljivom.
-         Prvo iščetkajte krajeve kose, kako biste kosu ''odmrsili''. Na taj način nećete kidati i vući kosu kada počnete da ju češljate cijelom dužinom.
-         Kada ste išletkali krajeve, počnite da je četkate cijelom dužinom, od korijena do krajeva kako biste ravnomjerno rasporedili njena prirodna ulja.
 
OJAČAJTE SVOJE VLASI
-         B vitamini mogu činiti kosu jačom. Uzimajte suplemente B komplexa dva puta na dan sa hranom
-         Mineral selen je takođe koristan za zdravlje kose. Uzimajte 200 mikrograma na dan ili jedite brazilske orahe – 30 gr osušenih brazilskih oraha sadrži 840 mikrograma selena (VAŽNO UPOZORENJE: prekomjeran unos selena može biti toksičan, a jedan od simptoma je opadanje kose!).
-         Ulje žutog noćurka je korisno za sjaj kose. Probajte sa uzimanjem 1000 mg žutog noćurka tri puta dnevno uz obroke.
 
MOĆ PREVENCIJE
-         Kada plivate u hlorisanoj vodi bazena nosite zaštitnu kapu ili isperite kosu čim izađete iz bazena.
-         Upotrijebite ovlaživač vazduha u svojoj spavaćoj sobi. Suv vazduh dodatno isušuje vašu kosu.
-         Šišajte kosu najmanje svakih 6 nedjelja kako biste odstranili suve, rascvjetale krajeve.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Ako se izgled vaše kose iznenada promijeni i ako osjećate umor, groznicu, razdražjivost i imate opstipaciju – zatvor, porazgovarajte sa Vašim ljekarom. To bi mogli biti znaci hipotireoidizma. Takođe, vrijedi konsultovati ljekara ako imate suvu kosu i ako vam je koža glave ''otvrdnula'' i svrbi – što bi mogao biti znak psorijaze.