Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

KRVARENJE IZ NOSA

ŠTA NIJE U REDU?
Krvarenje iz nosa se kod osoba koje su mu sklone javlja obično bez ikakvog vidljivog razloga. Ono takođe može biti uzrokovano udarcem ili ''čačkanjem'' nosa, a kod male djece je obično posljedica prisustva stranog tijela u nosu (npr. perla gurnuta u nozdrvu). Bez obzira na uzrok, krvarenje iz nosa, javlja se kada krvni sudovi unutar nozdrve puknu. To se može dogoditi kada je osjetljiva nosna sluzokoža iritirana suvim toplim vazduhom u kući ili rashlađivanjem klima uređajem. Osobe koje pate od očvršćavanja arterija podložne su krvarenju iz nosa, kao i osobe koje uzimaju određene lijekove, uključujući antiinflamatorne (lijekove protiv zapaljenja) kao što su aspirin i ibuprofen ili lijekove za razrijeđivanje krvi kao što je varfarin.
Iako krvarenje iz nosa može biti zastrašujuće, nemojte paničiti! Krvarenje možete zaustaviti za nekoliko minuta. Evo nekoliko efikasnih načina da to uradite:
 
STISNITE I NAPUHNITE
-         Najjednostavniji lijek za zaustavljanje krvarenja iz nosa je stiskanje koje se cijeni zbog toga što se već dugo primjenjuje. Sjedite uspravno sa glavom blago nagnutom prema naprijed (da biste spriječili curenje krvi niz grlo). Prvo, nježno izduvajte sve krvne ugruške koji bi mogli da spriječe zatvaranje krvnih sudova. Zatim stisnite meki dio nosa i čvrsto pritisnite u pravcu lica. Zadržite taj položaj najmanje 10 minuta. Ako se krvarenje ne zaustavi, narednih 10 minuta ponovo držite nos stisnut. To obično djeluje.
-         Ako i dalje krvarite, možete pokušati sa punjenjem nosa parčetom uvijene gaze i stiskanjem narednih 15-20 min. Ako je krvarenje prestalo, ostavite gazu u nosu narednih 2 sata. Ako nos i dalje krvari, potražite medicinsku pomoć, možda je potrebno profesionalno punjenje nosa gazom ili kauterizacija.
-         Malo soka od limuna ili ulja lavande utapkanog na mjestu koje krvari (ako možete otkriti gdje je to – obično je naprijed na nosnoj pregradi) može pomoći.
Stavite pakovanje leda ili hladnu oblogu potopljenu u hamamelis sa spoljašnje strane nosa duž nozdrve koja krvari. Hladnoća sužava krvne sudove u nosu što usporava oticanje krvi.
 
MOĆ PREVENCIJE     
Ako želite da izbjegnete krvarenje iz nosa, potrebno je da održavate sluzokožu vlažnom, tako što ćete piti 8 velikh čaša vode dnevno. Ispravno ste hidrirani, ako vam je urin blijede boje.
Zimi se suprostavite efektima suvoće centralnog grijanja dodavanjem vlage vazduhu – uključite ovlaživač vazduha ili sušite mokar veš na radijatorima.
Očistite unutrašnjost nozdrva vazelinom ili ih obilno navlažite solnim sprejem za nos. Možete napraviti i svoj sopstveni sprej tako što ćete umiješati kafenu kašiku soli u približno 500 ml ključale vode. Bilo koji od ovih metoda će pomoći da se nozdrve održe vlažnim. Ovaj postupak je od pomoći i ako se spremate na put avionom, ako ste se upravo oporavili od prehlade ili infekcije sinusa ili ako živite u podneblju sa veoma suvom klimom.
Vodite računa o unosu aspirina. Aspirin može da ometa zgrušavanje krvi, a to nije dobro ako imate česta krvarenja iz nosa. Ipak, nemojte odustajati od svakodnevnog uzimanja aspirina ukoliko vam ga je ljekar propisao zbog razrijeđivanja krvi. Konsultujte se sa Vašim ljekarom!
Ako imate alergije sa sekrecijom iz nosa, liječite ih zbog neprestane iritacije sluzokože nosa alergenima i oštećenja koja se stvaraju pražnjenjem nosa.
Ako često imate krvarenja iz nosa, uključite u svoju ishranu dosta namirnica bogatih vitaminom C. Odlučite se za narandže, grejp, kivi, zelenu salatu. Možete koristiti i suplemente. Uzimajte do 1000 mg vitamina C svakog dana. Ovaj vitamin pomaže da se ojačaju zidovi kapilara, a uz to je i ključni sastojak kolagena, supstance koja oblaže vaše nozdrve vlažnim, zaštitnim slojem. Uporedo sa vitaminom C, svakodnevno uzimajte 500 mg suplemenata bioflavonoida, kao što su: ekstrakt sjemenki grožđa, ekstrakt kore bora, piknogenol ili proantocijanidini.
 
DA LI POZVATI LJEKARA?
Bilo bi dobro da posjetite Vašeg ljekara ukoliko vam često ide krv iz nosa, bez ikakvog očiglednog razloga. Svako kome je dijagnostikovan povišen krvni pritisak/hipertenzija ili arterioskleroza, trebalo bi da posjeti svog ljekara ako krvarenje iz nosa traje duže od 10 minuta. Potražite hitnu medicinsku pomoć ako je vaše krvarenje iz nosa rezultat udarca u glavu, posebno ako vam djeluje da je krv rijetka i vodenasta (to ukazuje na prisustvo cerebralne/moždane tečnosti). Takođe se uputite na odjeljenje za hitne slučajeve ako krvarenje iz nosa ne prestaje nakon 30 minuta, a Vi osjećate vrtoglavicu i/ili malaksalost.