Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

LASER ZA TOPLJENJE MASNOG TKIVA (SALA)

 

Iako neki popularni časopisi daju lažna očekivanja kako je moguće smršaviti 5-10 kg za mjesec dana, ljudi koji zaista gube tako veliki broj kilograma zapravo gube tjelesnu tekućinu i mišićnu masu ali ne i masno tkivo (salo). Tu se javlja još jedan problem tzv. ''yo-yo'' efekat (dijetom smo željeli da izgubimo masne naslage, a dobili smo sporiji gubitak masnih naslaga, gubitak mišićne mase i što je najgore, poslije prestanka držanja dijete, kilogrami se veoma brzo vrate). Neke osobe se umjesto rigoroznih dijeta prije odlučuju za povećanje dnevnih aktivnosti (trčanje, gimnastika, vožnja bicikla), dok drugi pribjegavaju hirurškim tretmanima kao što je liposukcija.
 
Napredak medicine i usavršavanje tehnologije dovode do novih otkrića. Naime, američki naučnici iz Opšte bolnice Massachusetts u Bostonu intenzivno rade na izradi lasera koji bi omogućio zagrijavanje i otapanje tjelesnih masnoća u organizmu, a da se pri tome ne ošteti koža. Laser će se, pored prvobitne namjene za otapanje masnog tkiva, moći koristiti i za liječenje srčanih oboljenja, akni, te za uklanjanje celulita.
Prvi eksperiment je sproveo prof. Rox Anderson, dermatolog  iz Opšte bolnice Massachusetts u Bostonu i to na uzorcima svinjske kože. Rezultati eksperimenta su pokazali da se upotrebom Free-Electron lasera na precizno određenoj frekvenciji može zagrijati masnoća, zatim je razgraditi, te potom izlučiti iz tijela, prenosi BBC. Naučnici tvrde da bi ova metoda u budućnosti mogla imati širu medicinsku primjenu, između ostalog i u liječenju akni. Naime,  ključni uzrok nastanka akni je povećano lučenje lojnih žlijezda koje se nalaze nekoliko milimetara ispod površine kože a koje bi se terapijski selektivno tretirale laserom. Na sličan način bi se mogli, ukoliko bi naučnici usavršili ovu metodu, tretirati i plakovi koji se stvaraju u arterijama, a koji su često uzročnici srčanih udara.