Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

LAVANDULA, LAVANDA

          Lavanda, pored mnogih ljekovitih dejstava, posebno ispoljava dejstvo na disajne puteve i može poslužiti kao pomoćno sredstvo pri liječenju  bronhitisa i bronhijalne astme.
 
 Da bi se ublažilo i suzbilo golicanje i nadražaj na kašalj, gušenje uslijed stezanja u bronhijama i grudima, korisno je upotrijebiti čaj od lavande i to u dozi:
- 10 gr na 200 ml ključale vode
Pije se 2-3 šolje dnevno.
 
Ova biljka se može upotrijebiti i kao sredstvo pri inhaliranju vodenom parom. U tom slučaju se vodi, u kojoj se nalazi nakvašena lavanda i iz koje se diže para za udisanje, dodaje 5-10 kapi alkohola. U ovom slučaju lavanda ima i dezinfikujuće djelovanje i utiče na promjenu sastava bronhijalnog lučenja i ispljuvka.
 
 
Lavanda blagotvorno djeluje na želudac, matericu, smanjuje nadimanje, pospješuje izlučivanje mokrace. Preporucuje se protiv lupanja srca uzrokovanog nervozom i napetošću, grčeva u crijevima, migrene, anksiozne neuroze, histerije, nesvjestice, migrene.
Lavnda djeluje umirujuće kod opekotina, posjekotina, modrica i drugih oboljenja kože. Lavanda u vidu obloga ublažava opekotine i rane, jer ima snažno antiseptičko dejstvo.
Ova biljka se koristi kod bolesti disajnih puteva kao što je astma, bronhitis, zapaljenje grla, infekcije usne duplje, kašlja, upale sinusa.
 
Lavanda ispoljava svoje blagotvorno dejstvo kod depresije, djeluje umirujuće kod stresa, snižava krvni pritisak, a korisna je i za ublažavanje menstrualnih bolova. Ona ublažava neprijatan zadah iz usta i potpomaže varenje.
 
Dejstvo lavande se može pojačati ukoliko se pomiješa sa kamilicom, ruzmarinom ili žalfijom.