Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

LIČNA HIGIJENA TRUDNICE

Trudnica treba da vodi posebnu brigu o čistoći svoga tijela, rublja i odjeće. Osim redovnog umivanja, svakodnevnog pranja zuba i održavanja higijene usne duplje, trudnica treba da vodi računa o čistoći svoje kože na svim dijelovima tijela.
Naročito teba da vodi računa o čistoći usne duplje i zuba, jer se zubi u trudnoći često kvare. Zato je poželjno da trudnica konsultuje stomatologa i po potrebi poduzme liječenje pokvarenih zuba u eventualnoj lokalnoj anesteziji. Sanacija i njega zuba u trudnoći su od velike važnosti.
 
Posebnu pažnju trudnica treba da posveti njezi dojki, naročito u posljednjim mjesecima trudnoće. Pod tim se podrazumijeva da trudnica:
 
-         vodi računa o njihovoj čistoći
-         da nježno masira eventualno očvrsle dijelove žlijezdanog tkiva
-          da lakom masažom nastoji da očvrsne kožica bradavica kako bi izbjegla nastajanje ragada na njima kada počne da doji
-         ako su bradavice izravnate ili uvučene, treba da nastoji da ih masažom formira
 
U trudnoći su zabranjena vaginalna ispiranja, kako iz higijenskih, tako i iz terapijskih razloga, zbog opasnosti od izazivanja pobačaja. Ukoliko ja vaginalno ispiranje neophodno, to se može samo u izuzetnim slučajevima obaviti i to u bolničkim uslovima od strane ljekara.
 
U trudnoći se povećava vlažnost vagine. To je razlog što često vaginalni sekret izlazi iz vagine i prlja spoljašnje polne organe. Iz tog razloga je neophodno svakodnevno pranje genitalija blagim sapunom i toplom vodom ili intimnom kupkom koja sadrži mliječnu kiselinu (da se ne bi poremetio prirodan ph sluznice).
 
Do polovine trudnoće, ako se trudnoća odvija normalno, bez komplikacija, trudnica može da se kupa pod tušem u kadi i u otvorenim vodama. Može da umjereno pliva, bez korištenja grubih i naglih pokreta. Poslije petog mjeseca trudnoće, trudnica se smije kupati samo pod tušem, a ne i u kadi i u otvorenim vodama.