Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

LIJEKOVI ZA VRTOGLAVICU

Vrtoglavica (vertigo) je neprijatan simptom koji se javlja epizodično u okviru raznih kliničkih dijagnoza kao anksioznost, migrena, Meinerova bolest, multipla skleroza, epilepsija, kao i usljed raznih bolesti i poremećaja slušnog aparata.

Terapija vrtoglavice je nespecifična, a u svijetu se sa neizvjesnim uspjehom, primjenjuju lijekovi koji djeluju sedativno kao npr. diazapam i sedativni antihistaminici: dimenhidrinat, prometazin i dr. Lijekovi koji se kod nas tradicionalno propisuju za vrtoglavicu su: Cinarizin i Betahistin.
CINARIZIN je stari lijek prvobitno uveden kao sedativni antihistaminik (Stugeron), a kasnije je klasifikovan kao vazoaktivni lijek i antagonist kalcijuma sa širokim izborom indikacija za njegovu upotrebu – od bolesti cirkulacije i migrene, do kinetozaa, Meinerevog sindroma, ali je uglavnom napušten. Ostala je njegova eventualna primjena kod vrtoglavice, u oblasti u kojoj zapravo i nema specifične terapije.
BETAHISTIN je lijek sa kompleksim dejstvom na histaminske receptore, a eventualna poboljšanja se tumače vazodilatatornim (širi krvne sudove) dejstvom na cirkulaciju krvi kroz labirint unutrašnjeg uha. Kure liječenja traju nekoliko nedjelja i mjeseci.