Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

LJUBOMORA KAO BRAČNI PROBLEM

Ljubomora je poseban problem u braku i čest je uzrok bračnih konflikata jednog od bračnih partnera. Ljubomora govori o velikoj nesigurnosti partnera i nedostatku međusobnog povjerenja. Oni partneri koji sumnjaju u u svoje sposobnosti i kvalitete, ne vjeruju da bi se mogli svidjeti svom partneru onakvi kakvi zaista jesu i da bi se njihov odnos mogao održati, pa se boje da bi se njihov partner mogao zaljubiti u nekog drugog ili da bi možda neki drugi muškarac ili žena mogli da im preotmu partnera.
 
Ljubomora može da se pojavi u različitim periodima bračnog života i da se ispoljava na razne načine. Ukoliko se ona ispolji na samom početku bračnih odnosa, obično upućuje na činjenicu da je riječ o poremećajima u strukturi ličnosti ljubomornog partnera, a ponekad se ispoljava ‘’prikriveno’’ kroz nesvjesno podvođenje partnera u kombinaciji sa seksualnim odbijanjem, vrijeđanjem pa čak i sa agresivnošću.
 
Neki ljudi imaju veoma izraženu sklonost ka nevjerstvu, što može da bude posljedica ljubomore. Ta izražena sklonost nevjerstvu, još ako je egzibicionistički obojena, vrlo često je praćena opravdanjima da je to u stvari osveta za partnerovo nevjerstvo.
Neki ljubomorni partneri imaju opsesivnu potrebu da detaljno preispituju svog partnera insistirajući na ljubomornim scenama i priznanju nevjerstva (iako to njihov partner nije učinio).
 
Ljubomorni partneri vrlo često pate od zavisti, neraspoloženja i straha od zadovoljstva drugih osoba.