Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

LOKALNI KONTRACEPTIVI

Kontracepcija ovom metodom je posljedica spermatocidnih (koji uništavaju spermatozoide) osobina aktivnih supstanci u preparatu: benzalkonijuma ili nonoksinola. Sigurnost zaštite od neželjene trudnoće nije potpuna kao kod oralnih kontraceptiva, jer efikasnost zavisi od varijacija u tehnici primjene, kao i od tehnike polnih odnosa. Poslije stavljanja preparata u vaginu, ne preporučuje se ustajanje, niti treba ispirati vaginu 8 sati nakon polnog odnosa. Kad postoje duboke ragade sluznice vagine ili grlića materice, sigurnost ove metode je smanjena jer se u tim ragadama mogu zadržati spermatozoidi. Lokalni kontraceptivi se mogu kombinovati sa mehaničkim sredstvima.

LEVONORGESTREL u obliku implantata za intrauterinu (unutarmateričnu) primjenu može se koristiti kao sredstvo za dugotrajnu kontracepciju. Implantat uvodi u matericu posebno obučeni ljekar, a iz preparata se otpušta po 20 mikro grama levonorgestrela za 24 sata tokom 5 godina. Dejstvo je uglavnom lokalno i hormonsko: inhibicija proliferacije endometrijuma materice, spriječevanje ovulacije i zgrušnjavanje cervikalnog sekreta. Mehaničko prisustvo implantata može takođe doprinijeti i kontraceptivnom efektu.
Po potrebi, implantat se može izvući iz materice i generativna funkcija se uspostavlja brzo i potpuno, brže nego nakon prekida oralne kontracepcije. Prednosti ove metode nad intrauterinom bakarnom spiralom su sljedeće: manje bolne menstruacije, smanjena krvarenja i anemija.