Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

MAGNEZIJUM

Organizam odrasle osobe sadrži 20 do 25 gr magnezijuma. Ovaj mineral je dio strukture naših kostiju zajedno sa kalcijumom i fosforom, ali u znatno manjoj količini. Magnezijum je posljednjih nekoliko godina postao važan mineral jer je otkriveno ga on u mnogim fiziološkim funkcijama igra odlučujuću ulogu.
Često se događa da uobičajena ishrana ne obezbjeđuje dovoljne količine ovog minerala. Uzrok tome je slaba potrošnja integralnih žitarica, uljarica (orasi, bademi i sl.), koji su bogati magnezijumom, kao i osiromašenje zemljišta magnezijumom. Zbog toga treba obratiti veću pažnju na magnezijum i u slučaju njegovog nedostatka, pribjegavati mineralnoj dopuni kao što je magnezijum-hlorid.
Dnevne potrebe za magnezijumom:
DJECA: od 80 do 200 mg
ODRASLI: od 150 do 500 mg
Upotreba većih doza magnezijumovih soli nema štetno dejstvo, ali ni neko posebno terapeutsko dejstvo. Višak magnezijuma se eliminiše stolicom.
Upotreba dodatnog magnezijuma u vidu soli preporučuje se:
-          Kada je unošenje magnezijuma putem hrane nedovoljno, zato što je ishrana siromašna svježim voćem i povrćem (ili je ono gajeno na zemljištu siromašnom magnezijumom)
-          U različitim periodima života (intenzivan rast i ravoj, trudnoća, dojenje) kada su dnevne potrebe za magnezijumom veće
-          Ako je apsorpcija u crijevima otežana zbog raznih oboljenja organa za varenje (npr. kolitis – upala sluznice debelog crijeva) ili u slučaju hirurških intervencija.
Funkcije magnezijuma:
Ovaj mineral djeluje kao katalizator u mnogobrojnim hemijskim reakcijama organizma, prilikom sagorijevanja hranjivih sastojaka i u proizvodnji energije. Ima posebno važnu funkciju u CNS-u (centralnom nervnom sistemu) regulišući prenos nervnih impulsa duž perifernog nervnog sistema.
Raznovrsna i uravnotežene ishrana (u pogledu kvaliteta i kvantiteta) obezbjeđuje sve vitamine i minerale. Dodatni vitamini i minerali mogu se koristiti samo u slučaju bolesti ili očiglednog nedostatka tih supstanci.
Nedostatak magnezijuma prate veoma različiti simptomi:
-          Opšti umor i malaksalost
-          Grčenje mišića, drhtanje očnih kapaka ili drugih mišića
-          Neurovegetativni poremećaji (grčevi u raznim organima, bolovi u želucu, upala debelog crijeva, bolovi u materici za vrijeme menstruacije, osjećaj pritiska u grudima i lupanje srca)
Uljarice, žitarice, mahunarke su najvažniji izvori magnezijuma. Jagode sadrže širok spektar mineralnih soli, kao što je magnezijum, zbog čega su veoma dobar diuretik. Veoma su cijenjene u liječenju bubrežnih bolesti.