Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

MAMURLUK

''Nikada više neću da pijem'' – tako kaže svako ko se nekada probudio sa glavoboljom ili bolovima u stomaku poslije uzimanja alkohola. Prvi savjet je da se, ukoliko se osjećate bolesni, ponašate tako. Povraćanje je jedan od načina da se organizam oslobodi toksina. Ako ne možete bez sredstava za umirenje bolova izaberite aspirin ili ibuprofen. Izbjegavajte paracetamol koji vam, ako ste pili, može oštetiti jetru. Da biste smanjili užasan mamurluk, pokušajte sa savjetima koje ćemo vam dati. A za hrabru odluku ... ako ipak pijete ponovo, ograničite unos alkohola u svoj organizam.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Previše ste popili prethodne noći i probudili se sa opasnim mamurlukom. Buči vam u glavi, obliveni ste znojem. Osjećate se kao da ste bolesni. Možda osjećate drhtanje ili anksioznost. Šta se dešava? Alkohol u organizmu vas je učinio dehidriranim i sa nedostatkom minerala. On je takođe uzrokovao širenje krvnih sudova u vašoj glavi – to je odgovorno za glavobolju koju imate. Takođe, alkohol čini vašu krv kiselijom, nego što je normalno (stanje zvano acidoza) što izaziva mučninu i znojenje.
 
PRVI KORACI ZA POSTIZANJE BRZOG OLAKŠANJA
-         Čim se probudite popijte dvije velike čaše vode da biste otklonili dehidraciju.
-         Popijte veliku čašu soka od grejpfruta, naranče ili paradajza. Voćni sok sadrži prost šećer fruktozu koji ubrzava metabolizam alkohola.
-         Ako inače pijete kafu, što je prije moguće, popijte 1-2 šolje. Kofein je vazokonstriktor, što znači da sužava proširene krvne sudove u vašoj glavi. Samo nemojte pretjerati. Kao i alkohol, tako je i kofein diuretik, pa ako popijete previše još više ćete dehidrirati.
-         Kudzu je tradicionalan kineski lijek protiv trovanja alkoholom koji se ''jutro poslije'' obično uzima kao čaj. Iako je tinkturu kudzua teško pronaći, možete je naći u prodavnicama zdrave hrane.
 
UŽINE ZA OPORAVAK
-         Kada ste prevazišli mučninu, napravite sebi pileću čorbu ili supu od kuvanih pilećih kostiju, ali bez tjestenine. Obe pomažu da se nadoknade so i kalijum koje organizam gubi nakon konzumiranja alkohola.
-         Milk šejk od banane je posebno dobar za nadoknađivanje kalijuma i ostalih hranjivih sastojaka izgubljenih za vrijeme noći prekomjernog konzumiranja alkohola. Pomiješajte u sokovniku ½ šolje mlijeka sa bananom i 2 kafene kašike meda i to popijte. Banana je dobar izvor kalijuma koji se gubi urinom, a med je bogat fruktozom.
-         Ako se osjećate dovoljno dobro, pojedite lagan obrok – svježe voće, tost hljeb i med. Voće i med su dobri izvori fruktoze. Ostavite jaja i slaninu za neki drugi dan.
 
HOMEOPATSKA POMOĆ
Homeopatski lijek nux vomica (strihnin drvo) se smatra protivotrovom za alkoholne mamurluke. Svaka 4 sata rastvorite na jeziku 3-5 kuglica.
 
POKRENITE SE
Iako vaš nagon može biti da ostanete u krevetu, biće vam bolje ako odete u brzu šetnju ili da trčite. To će pojačati vašu proizvodnju endorfina, prirodnih sredstava za umirenje bolova u organizmu koji su ujedno odgovorni za dobro raspoloženje. Prekomjerno opijanje može sniziti nivo endorfina.
 
MOĆ PREVENCIJE
Ako idete na društveni skup gdje će se servirati alkohol, pojedite nešto (idealno bi bilo nešto masno) prije nego što odete. Masne upstance pomažu da se oblože crijeva usporavajući apsorpciju alkohola, a sporija apsorpcija znači manju mogućnost pijanstva, te manju mogućnost pojave mamurluka sljedećeg dana.
Ako pijete žestoka pića izaberite votku ili džin radije nego viski, rum ili brendi, a bijelo vino prije nego crveno. Bistra žestoka pića kao što je votka ne sadrže derivate – jedinjenja koja se prirodno pojavljuju i koja doprinose mučnini i glavobolji sljedećeg jutra. Bijelo vino sadrži manje ovih derivata nego crveno.
Pijte polako. Vaš organizam sagorijeva alkohol ujednačenom brzinom, otprilike 30 ml na sat. Dajte mu više vremena da sagori taj alkohol i manje će ga dospjeti do vašeg mozga.
Uzimajte alkoholna pića na smjenu sa gaziranom vodom, voćnim sokom ili drugim bezalkoholnim pićima. Izbjegavajte šampanjac ili bilo koje drugo bezalkoholno piće sa mjehurićima u sebi (džin tonik ili rum kolu npr.). Pjenušanje brže sprovodi alkohol do vašeg krvotoka.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Čak i bez liječenja, mamurluk ne bi trebalo da traje duže od 24 sata. Ako se i nakon tog vremena i dalje osjećate loše, posjetite ljekara. Naravno, ako ne možete da se sjetite šta se to dogodilo dok ste pili ili ako redovno imate mamurluke, možda imate problem sa pićem. Posjetite vašeg ljekara da biste porazgovarali o mogućnostima liječenja.