Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

MENOPAUZA

Neke žene prolaze kroz menopauzu sa nekoliko simptoma. Za ostale postoji mnogo mogućnosti koje mogu da pomognu da se izbore sa neugodnim tegobama kao što su: nagle promjene raspoloženja, napadi toplote, noćno znojnje. Hormonska supstituciona terapija je jedan od odgovora, ali prirodne terapije takođe mogu da pomognu. Zapamtite da menopauza nije bolest i neće trajati zauvijek. Probajte u međuvremenu neke od sljedećih pristupa za ublažavanje tegoba.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Smatra se da je žena prošla menopauzu ako nema menstruaciju godinu dana. Ali u godinama koje prethode menopauzi, tzv. predmenopauza, njeni jajnici proizvode manje ženskih polnih hormona (estrogena i progesterona), dok ovulacija – mjesečno oslobađanje jajašca takođe postaje rjeđa. Ovo variranje hormona može dovesti do raznih neprijatnih simptoma, uključujući napade toplote, suvoću vagine, nagle promjene raspoloženja, probleme sa spavanjem i neuobičajeno slabe ili jake cikluse.
 
RECITE ''DA'' SOJI
-         Jedite 200 mg tofua svaki dan. Tofu je boga fitoestrogenima – jedinjenjima sa blagim svojstvima nalik estrogenu za koje je utvrđeno da ublažavaju simptome menopauze. Određene vrste fitoestrogena, tzv. izoflavoni, koji se nalaze u proizvodima od soje mogu pomoći da se napadi toplote i suvoća vagine učine podnošljivim. Preporučena dnevna količina je 60 mg izoflavona, što ćete dobiti ako unesete 200 mg tofua na dan.
-         Ako ne možete podnijeti da jedete tofu svaki dan, jedan suplement izoflavona od 50 mg uziman svakodnevno može zadovoljiti većinu vaših potreba. Potražite proizvode onih proizvođača koji sadrže ganistein i daidzein.
-         Sjeme lana je drugi izvor fitoestrogena. Stavite 1-2 supene kašike sjemena, izmljevenog u mlinu za mljevenje začina ili kafe, u ceralije ili jogurt.
 
UBLAŽITE NOĆNO ZNOJENJE
-         Da biste potpomogli kontrolu napada toplote i noćnog znojenja uzmite do 1 ml cimifuge u obliku tinkture 2-4 puta na dan. Da biste tinkturu učinili ukusnijom, dodajte je u pola šolje soka ili vode. Istraživanja su pokazala da ova ljekovita biljka pomaže u regulisanju napada toplote snižavanjem nivoa luteinizirajućeg (LH) hormona u krvi širi krvne sudove i šalje toplotu u kožu. Možete takođe imati i drugih koristi, pošto su neke žene ustanovile da cimifuga ublažava suvoću vagine, nervozu i depresiju. Za postizanje maksimalne efikasnosti, uzimajte cimifugu 6 nedjelja, zatim pauzirajte 4 nedjelje prije nego što je ponovo nastavite uzimati. Ponovite zatim cijeli ciklus – 6 nedjelja uzimanja, 4 nedjelje pauze.
-         Da biste savladali noćno znojenje, sipajte 3-15 kapi tinkture žalfije u pola šolje vode ili čaja i pijte 3 puta na dan. Naziv roda ove ljekovite biljke je – Salvia. Ona ima astrigentna svojstva koja mogu pomoći da se oslobodite abnormalnog znojenja za otprilike 1 dan.
-         Neke žene smatraju da uzimanje vitamina E može pomoći da se ublaže napadi toplote i noćno znojenje, kao i nagle promjene raspoloženja i suvoća vagine. Predložena doza je 250 mg da puta dnevno, ali nikako iznad ograničenja od 540 mg na dan koje se u nekim zemljama smatra bezopasnim. Trebalo bi ipak da porazgovarate sa Vašim ljekarom prije nego što redovno počnete da uzimate vitamin E. To je posebno važno ako imate dijabetes, lako dobijate modrice ili imate visok krvni pritisak.
-         Da biste doprinijeli osjećaju svježine, nosite laganu odjeću od prirodnih vlakana.
-         Neke žene preporučuju jutarnje kupanje u mlakoj vodi u trajanju od 20 minuta koje spriječava pojavu napada toplote tokom dana.
 
NAPREGNITE SE
Produžite vrijeme trajanja aerobnih vježbi koje upražnjavate na najmanje 20 minuta dnevno. Osim toga što vam pomaže da omršavite, vježbanje ima i druge efekte na žene koje prolaze kroz menopauzu. Istarživanja pokazuju da svakodnevna energična fizička aktivnost smanjuje napade toplote i noćno znojenje, pomaže da se poboljša san i raspoloženje, kao i uspostavljanju ravnoteže nivoa hormona. Aktivnosti sa opterećenjem, kao što su šetanje, trčanje i trening sa otporom, takođe pomažu da se održi čvrstina vaših kostiju.
 
SPASIOC JETRE
Ako uzimate sintetske hormone (HST) možda imate simptome vezane za suvišne količine hormona, kao što su bol u dojkama, nadimanje i glavobolje. Neki od ovih simptoma se mogu ublažiti gujinom travom, ljekovitom biljkom koja pomaže jetri da ukloni neke sporedne proizvode iz sintetskih hormona. Gujina trava takođe pomaže da se obnove i regenerišu ćelije jetre. Uzimajte 200 mg tri puta na dan između obroka. Poslije 6-8 nedjelja smanjite količinu na 280 mg na dan u podijeljenim dozama.
 
KONOPLJIKA
Neke žene koriste konopljiku (Vitex agnus castus) otprilike 2000 godina. Napravljen od bobica čednog drveta, ovaj lijek pomaže da se obnovi nivo progesterona koji značajno opada za vrijeme menopauze. Konopljika može biti prirodno korisna u borbi protiv veoma jakog krvarenja koje neke žene doživljavaju za vrijeme perimenopauze. Takođe može da pomogne i kod ostalih simptoma, uključujući napade toplote i depresiju. Uzimajte sa vodom 2 kapsule od 250 mg ujutru i uveče ili 30 kapi tinkture (1:3 u 25% alkoholu) rastvorenih u malo hladne vode budite strpljivi – moguće je da se efekti pojave tek nakon 3 mjeseca.
 
PLANIRANJE OBROKA
-         Ako imate napade toplote, izbjegavajte alkohol, kafu, začinjenu hranu i vruće napitke. Mnoge od ovih namirnica su pokretači napada.
-         Da biste pomogli u spriječavanju ubrzanog gubitka koštane mase (osteoporoze) unosite dovoljno proteina. Nije potrebno mnogo piletine, ribe ili mesa da bi se obezbijedile dnevne količine proteina. Sve dok ove namirnice uzimate u porciji koja je, odprilike, jednaka veličini dlana vaše ruke, unos je dovoljan.
-         Svakodnevno uzimajte suplement koji sadrži 600 mg kalcijuma, 300 mg magnezijuma i 10 mikrograma vitamina D. Mliječni proizvodi sa niskim sadržajem masti su dobri izvori kalcijuma (šolja obranog mlijeka obezbijeđuje 300 mg kalcijuma).
 
PROGESTERONSKE KREME - DA ILI NE?
Neke žene upotrebljavaju progesteronske kreme ili supozitorije da bi ublažile simptome menopauze. Ali ljekari i istraživači binu da bi prekomjerna upotreba progesterona mogla povećati rizik od nastanka raka dojke. Porazgovarajte sa Vašim ljekarom prije nego što počnete upotrebljavati ovu kremu.
 
POTRAŽITE LUBRIKANTE
Suvoća vagine koja je rezultat smanjenja količine estrogena, dovoljna je da svaku ženu odvrati od seksa, jer je bolan. Probajte neki lubrikant koji se rastvara u vodi (npr. K-Y Jelly). Izbjegavajte lubrikante na bazi ulja kao što je vazelin. Istraživanja pokazuju da sredstva za vlaženje na bazi ulja ne djeluju tako dobro i da zapravo mogu povećati iritaciju ako se dugotrajno upotrebljavaju.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Menopauza, naravno, nije bolest. Ona je prekretnica. Neke žene čak ni nemaju njene simptome, ali mnoge ih imaju, a smetnje koje osjećaju mogu se kretati od blago neprijatnih do izuzetno uznemirujućih. Ako imate promjene u ciklusu, kao što su neredovne menstruacije ili uobičajeni odlivi – posjetite Vašeg ljekara da biste se uvjerili da su ove promjene vezane za menopauzu, a ne za neki medicinski problem. Ako imate urinarne smetnje, posjetite ljekara da biste provjerili da li imate infekciju mokraćne bešike, koja se češće javlja među ženama koje imaju suvoću vagine. Takođe bi trebalo da kažete svom ljekaru ako vam izostane menstruacija ili ako vam se javi vaginalno krvarenje između ciklusa ili se jednostavno osjećate neuobičajeno zbog svojih simptoma.