Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

MEZOTERAPIJA

 

Šta je mezoterapija i kako je nastala?
Mezoterapija je nastala pedesetih godina XX vijeka u Francuskoj kada je dr. Michele Pistar počeo primjenjivati metodu liječenja pomoću koje je male količine lijeka aplicirao u blizinu oboljelog organa i time poticao brže ozdravljenje. Njegov prvi pacijent, koji je naglo obolio od gluvoće, mogao je dobro čuti nakon toga što mu je dr. Pistar aplicirao koktel lijekova neposredno u blizini uha. Ovu metodu liječenja je (prema mezodermu-dijelu iz kojeg nastaju vezivna tkiva) nazvao mezoterapija. Od tada je mezoterapija, zbog svoje jednostavnosti, neškodljivosti i efikasnosti osvojila čitavu Evropu i Ameriku. Mezoterapija kombinuje tradicionalne i homeopatske lijekove i koristi se za liječenje različitih poremećaja u tijelu. Ova metoda se preporučuje svima koji nisu skloni uzimati lijekove per os (na usta) ili im je to zabranjeno zbog različitih bolesti unutrašnjih organa.
Često tvari koji nastaju u jetri razgradnjom pojedinih lijekova mogu biti opasnije od samih lijekova. Kod mezoterapije, daje se samo jedan dio uobičajene doze, u blizini mjesta poremećaja i to samo jednom sedmično. Mnogi sportski klubovi imaju ljekare mezoterapeute, jer se mezoterapija pokazala veoma uspješnom kod akutnih bolnih stanja.
Današnja moderna medicina tretira mezoterapiju ravnopravno sa ostalim metodama liječenja i u nekim zemljama (Francuskoj) se izučava u sklopu studija medicine. Mezoterapija se može primjenjivati u svim dobnim skupinama. Iako se upotrebljavaju male iglice, metodu podnose i djeca, jer je bezbolna zbog posebnog načina aplikacije.
U kojim stanjima se najčešće koristi mezoterapija?
Nema dijela medicine gdje mezoterapija ne pomaže. U liječenju hronične boli je superiorna, jer lijek djeluje i ima produženo djelovanje. Mezoterapija pomaže također kod sanacije sportskih povreda, bolova u zglobovima i kičmi, kod glavobolje i migrene. Psihički poremećaji, kao i napadi panike i anksiznosti, dobro reaguju na mezoterapiju jednom mjesečno. Nadutost, problemi sa peristaltikom, bolne menstruacije, problemi sa cirkulacijom, pojačano opadanje kose samo su neke od indikacija za mezoterapiju.
Iako se čini jednostavna metoda njena primjena ipak zahtijeva posebno edukovanog ljekara koji će dobro procijeniti kada, šta i da li treba lijek aplicirati.
Mezoterapija se može primijenjivati i u estetske svrhe, to je tzv. estetska mezoterapija. Lokalno, pod kožu se može aplicirati hijaluronska kiselina, vitamini, minerali, aminokiseline, zatezati vezivno tkivo, tretirati celulit i sl. Naravno, ne radi se o jednokratnim tretmanima. Celulit nije nastao preko noći, tako da preko noći neće ni nestati. Jedna od indikacija za primjenu mezoterapije je i ovisnost od pušenja. Samo jednim mezoterpijskim tretmanom oko 75% pacijenata je prestalo pušiti ili je drastično smanjilo broj cigareta.
Dakle, mezoterapija je metoda koja koristi mudrost ljudskog tijela da se samo regeneriše, a ona mu u tome pomaže dovodeći mu potrebne supstance.