Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

MOKRENJE U KREVETU

Djeca ne mokre u krevet namjerno! Jedno je sigurno – problem ne može da se riješi kažnjavanjem. Pomaže ako se zadrži smisao za humor u tim situacijama, koje će nesumnjivo proći. A u međuvremenu ćemo Vam dati neke savjete.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Obično – ništa. Dok podižete dijete, mokrenje u krevet je prirodna pojava koja prati taj proces. Najvjerovatniji razlog je da se vaše dijete ne budi kada mu je bešika puna – a to je problem samo zato što dijete proizvodi mnogo urina tokom noći ili ima bešiku koja ima donekle smanjen kapacitet.
 
ODRŽITE TE ''SITNE SATE'' SUVLJIM
-         Ograničite vašem djetetu unos tečnosti sat vremena prije odlaska u krevet. Naročito izbacite kola napitke ili toplu čokoladu, jer oni mogu da sadrže kofein koji iritira bešiku.
-         Ako vaše dijete ima običaj da popije šolju mlijeka pred spavanje, pokušajte da prekinete ovu naviku na nedjelju-dvije i vidite da li to djeluje. Neka djeca su alergična na proteine iz mlijeka, prvenstveno na kazein i surutku, a alergija može da izazove mokrenje u krevet.
-         Uvjerite se da vaše dijete ide u toalet prije nego što ode u krevet. To neće zaustaviti mokrenje u krevet, ali biće manje zaostalog urina u bešici, što znači da će manje urina nakvasiti krevet.
-         Obavljajte rutinske radnje pred spavanje mirno i tiho. Gruba, aktivna igra ili čak uzbuđujući TV program povećavaju rizik od mokrenja u krevetu. Pročitajte priču djetetu ili ga ostavite da samo čita u krevetu.
-         Ako dijete ima 7 i više godina, razmotrite kupovinu alarma za mokrenje u krevetu. To je senzor koji radi na baterije i emituje zvuk zujanja ili zvonjenja kada detektuje vlagu. On uslovljava djecu da uvide potrebu za uriniranjem i da se probude prije nego što počnu da mokre. Nemojte odustati ako alarm nije riješio problem nakon nedjelju-dvije, većina djece reaguje poslije 2 mjeseca.
 
OGRANIČITE ŠTETU
Stavite vodootporni štitnik dušeka na dušek vašeg djeteta (u supermarketima se prodaju paketi punjenih štitnika koji se poslije upotrebe bacaju). Ne samo da će to zaštititi dušek, već će takođe osigurati da možete da liječite nezgodu. I vi i vaše dijete ćete bolje spavati ako znate da nema velikog čišćenja o kome ćete brinuti.
 
MEDICINSKA POMOĆ
Neka istraživanja pokazuju da djeca koja mokre u krevet mogu imati patološki nizak nivo antidiuretičnog hormona (ADH). Ovaj hormon pomaže bubrezima da zadrže vodu, a ako ga nedostaje, više urina dospijeva u mokraćnu bešiku. Ljekar može propisati nazalni sprej koji sadrži sintetičku verziju ovog hormona za korišćenje prije odlaska na spavanje. Ali promjene ponašanja (uz pomoć alarma za mokrenje u krevetu) mogu biti efikasnije.
 
DA LI STE ZNALI?
Istraživanja pokazuju da ako su oba roditelja mokrila u krevet dok su bili djeca, njihovo dijete ima 70% šanse da ima isti problem.
 
ISKORISTITE POMOĆ VAŠEG DJETETA
Neka vam vaše dijete pomogne oko dužnosti koje idu uporedo sa mokrenjem u krevetu, kao što su pranje čaršava, namještanje kreveta ili pripremanje čiste spavaćice ili pidžame. Pojasnite djetetu da učestvovanje nije kazna već odgovornost.