Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

MUDRO PREMA MITOMANIMA

'' Nemoj nikada toliko ispružiti ruku da više ne možeš da je povučeš''.
 
Skot
 
Mitomanija je sklonost ka preuveličavanju događaja, od kojih se pravi mit; težnja da se izmišljeni događaji proglase istinitim. Obično su u pitanju obje težnje: oko nekog događaja izmišljaju se mnogi drugi događaji i naknadne okolnosti, što se sve proglašava istinitim, i to u preuveličanom obliku, koji daleko nadmašuje prvobitni događaj i po bitnim odlikama odstupa od njega, često u suprotnom pravcu.
 
Ako mitomana na vrijeme ne otkrijete i prećutno ga slušate, uvlačite se u igru i protiv svoje volje i postajete njegov saučesnik. Dok ta maskarada traje, zarobljenik svoje fantazije se u njoj gubi, a zbog njegove uvjerljivosti postoji mogućnost da se i vi u njoj izgubite. Mitoman je specifična ličnost koja osvaja pažnju slušaoca najrazličitijim izmišljotinama. On će vam pričati o susretima sa poznatim uglednim ličnostima, sportskim asovima, filmskim zvijezdama, a da ih nikada nije ni vidio, osim na ekranu. On je proputovao mnoge zemlje, bio u ekskluzivnim svjetskim odmaralištima, a nije prekoračio granicu. Pričaće vam nestvarne priče iz djetinjstva. Mitoman za razliku od lažova, nema za cilj da osvoji i zavede publiku da bi dobio na ugledu u društvu, on jednostavno vjeruje u svoje laži i njemu podizanje sopstvene cijene nije namjera. Psihološki posmatrano mitoman lažima gradi svoj lik od materijala kojeg čine njegovi nesvjesni motivi, a da nije svjestan svog scenarija. On ne zna šta ga tjera da izmišlja. Ličnost kojom se mitoman predstavlja, neophodna mu je kako bi psihološki opstao. Imitira tuđe živote jer nema svoj sopstveni. Nikada ne prelazi prag odrastanja i konstituisanja kao ličnost. Pored svih priča, ima stalni osjećaj nedostatka i sebe doživljava kao prazninu, pa njegove laži vremenom postaju sve veće. Postaje sopstveni romanopisac, da bi osmislio za sebe praznu realnost. On zna da održi govor koji drugi očekuju, dotičući narcizam svog sagovornika, držeći ga u zamci u onoj mjeri u kojoj uspijeva da dotakne njegovu podsvijest.
 
Kada shvatite da je neko mitoman, ne ulazite u igru iz obzira da ga ne povrijedite. Pomozite mu. Pronađite način kojim bi mu se postavila razlika između realnosti i fikcije. I ne očekujte mnogo. Mitoman postoji isključivo preko izmaštanih likova. Kada shvati da njegov scenario ne prolazi, on prelazi na drugu laž.
 
Treba od njega pobjeći svaki put kada vas takav maštar isuviše uvlači u svoje priče. Ne budite u njegovim monolozima posrednici koji mu pomažete da uživa u sopstvenim svjetovima i krade vam vrijeme.