Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

MUŠKARCI ZABORAVNIJI OD ŽENA

 

Muškarci imaju slabije pamćenje od žena, pokazali su rezultati longitudinalnog istraživanja u kojem je učestvovalo 10 000 Britanaca. Ispitanici istraživanja na Institutu za obrazovanje i vaspitanje Univerziteta u Londonu bili su rođeni u istoj nedjelji 1958. godine. Istraživanje je pokazalo da žene pamte više detalja od muškaraca i da im se pamćenje s godinama čak poboljšava, dok muškarci postaju zaboravniji.
 
U prvom dijelu testiranja ispitanicima je pročitano 10 pojmova iz svakodnevnog života koje je trebalo da ponove u roku od 2 minuta. Nakon 5 minuta izvšno je drugi dio testiranja koji se sastojao u tome da ispitanici ponov iste pojmove. U oba slučaja žene su bile uspješnije. U prvom su osvojile 5, a u drugom 8 procentnih poena više nego muškarci. Za vrijeme trećeg dijela ispitivanja ispitanici su imali zadatak da što prije precrtaju sva slova P i W u ukrštenici sa slovima. Žene su i ovdje bile brže. U četvrtom testu ispitanici su nabrajali imena životinja kojih su mogli da se sjete u roku jednog minuta. Ovdje su žene i muškarci ostvarili isti rezultat. Oba pola su u prosjeku naveli 22 životinje.
 
Postavlja se pitanje zašto žene bolje pamte? Istraživači pretpostavljaju da je razlog u ženskom polnom hormonu estrogenu. Poznato je da se nivo estrogena u menopauzi smanjuje i da u skladu s tim slabi i sposobnost pamćenja. Kada se nakon menopauze nivo estrogena ponovo reguliše, poboljšava se i pamćenje. Pošto su mnoge od testiranih žena bile pred menopauzom ili su neposredno izašle iz nje, naučnici smatraju da je razlika među polovima u drugim starosnim grupama još izraženija.