Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

NAPETOST U OČIMA

Napetost u očima je prisutna kod ljudi koji provode sate i sate gledajući u blještavilo kompjuterskih i TV monitora. Postoji više načina da umanjite ovaj problem. Učinite najprije podešavanja svog kompjutera i svojih radnih navika kako biste olakšali vašim očima.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Ako držite teg u podignutoj ruci mišići vam ubrzo postaju umorni. Isto se događa i sa vašim očima kada ih preopteretite. Ukoliko vaši očni mišići, koji vam fokusiraju pogled, nemaju priliku da se opuste, ubrzo ćete osjetiti napetost. Možete čak imati problema sa fokusiranjem pogleda. A ukoliko žmirkate prema jakoj sunčevoj svjetlosti, veoma brzo se može pojaviti i bol u očima.
 
ODMARAJTE OČI, TREPĆITE NJIMA, ZATVARAJTE IH
 
-         Kada god ste angažovani na zadatku koji zahtijeva veliku koncentraciju, pravite pauzu približno svakih 20 minuta. Posmatrajte neki udaljeni objekat – sliku na suprotnom zidu ili pogled kroz prozor u trajanju od najmanje 30 sekundi. Dozvoljavanjem očima da promijene fokus, pružate im odmor.
-         Pokušajte često da trepćete, otprilike svakih nekoliko sekundi, kada ste koncentrisani na ekran TV-a ili monitor računara. Treptanje vlaži očne jabučice i opušta očne mišiće.
-         Ukoliko ste se posvetili dugotrajnom zadatku koji zahtijeva produženo posmatranje nečega, s vremena na vrijeme zatvorite oči. Čak i ako sklopite očne kapke na samo nekoliko sekundi, istog časa ćete osjetiti olakšanje.
 
TOPLA I HLADNA POMOĆ
Još jedan način da opustite očne mišiće: žustro trljajte ruke dok ne postanu tople, a zatim nježno prislonite korijene dlanova na zatvorene oči. Držite ih tako nekoliko sekundi. Potopite peškir u hladnu vodu, iscijedite ga i stavite ga 5 min. na oči da biste ublažili njihovu napetost. Hladite oči kriškama krastavaca. Lezite na leđa i stavite po krišku na svako zatvoreno oko. Ostavite ih na očima 2-3 min. ili ih zamijenite drugim, hladnijim parom kriški.
 
SUZITE
Za očnu napetost povezanu sa suvim očima koristite vještačke suze koje se mogu naći u apotekama (npr. Viscotears, Tears Naturale).
 
NOČARE ZA VAŠ VRAT?
Ukoliko koristite naočare sa bifokalnim staklima može vam se ukočiti vrat pri radu za kompjuterom. To se dešava zato što je kod bifokalnih stakala sočivo za čitanje na dnu stakla, tako da morate da izvijete vrat unazad da biste vidjeli ekran monitora. Zatražite od vašeg oftalmologa da vam prepiše drugi par naočala koje će vam omogućiti da jasno vidite na udaljenosti od 50 cm, tako da ćete moći čitati sadržaj na ekranu bez neprirodnog naginjanja glave.
 
PODESITE VAŠ MONITOR
-         Pojačajte kontrast na monitoru svog kompjutera. Uočićete da slova i slike postaju oštrije.
-         Podesite visinu stolice tako da gledate blago naniže u smijeru monitora. Iskosite monitor tako da odgovara vašem pogledu. Vodite računa da vam oči budu odmaknute najmanje 50 cm od ekrana.
-         Podesite položaj svog monitora ili spustite zavjese ili roletne u blizini vašeg radnog prostora da ne biste imali odsjaj prozora na ekranu.
-         Redovno brišite prašinu na ekranu da bi slika na njemu bila jasnija.
-         Ukoliko ste umjereno kratkovidni, pokušajte da čitate ili razgledate sadržaj na ekranu kompjutera, bez korištenja naočara za daljinu. To bi moglo više da prija vašim očima.
-         Izaberite veću veličinu fonta kako vam se oči ne bi naprezale pri fokusiranju ili koristite opciju uvećanja slike da biste povećali dimenzije sadržaja koji razgledate.
 
NOSITE NAOČARE ZA SUNCE
Kada je sunčeva svjetlost suviše blještava (čak i zimi), nosite sunčane naočare. One će smanjiti napetost očiju. Najbolje naočare za sunce imaju žuta, narandžasta ili smeđa stakla, kao i ona boje ćilibara. Svjetlost iz plavog dijela spektra je ta koja nas ''tjera'' da žmirkamo, a navedeni tipovi sočiva je blokiraju.
 
''OBASJAJTE'' VAŠ ŽIVOT
Vodite računa o tome da vam je osvjetljenje odgovarajuće dok čitate, kako ne biste naprezali oči. Najbolje je koristiti lampu sa savitljivim vratom, usmjerenim tako da svjetlost pada na stranu koju čitate. Sijalica manje snage korišćena na ovom tipu lampi je više efikasna od sijalice veće snage na istoj lampi. Sijalica od 40-60W trebao bi da obezbijedi dovoljno osvjetljenje.
Nemojte se zadovoljiti jednom lampom za čitanje u inače mračnoj sobi. Vodite računa da su ostali izvori svjetla takođe uključeni. Ukoliko postoji suviše veliki kontrast između svjetla pod kojim čitate i ostatka prostorije, vaše zjenice će neprekidno morati da se sužavaju i šire kako bi se prilagodili razlici.
Izbjegavajte čitanje ili rad po svjetlom fluorocentnih lampi. One mogu da trepere, utičući tako na napetost očiju. Svjetlost užarenih navoja kod običnih sijalica je vaš najbolji ulog – ili isprobajte sijalice koje imitiraju prirodnu dnevnu svjetlost, posebno ako se nešto radi na maloj udaljenosti do očiju.
 
KADA POSJETITI OFTALMOLOGA?
Ukoliko često osjećate napetost u očima, a kućni lijekovi ne pomažu, ukoliko vam vid postaje sve lošiji ili ste osjetljivi na svjetlost, posjetite Vašeg očnog ljekara. Takođe, ako vam se iznenada jave vrtoglavica ili duplirani vid i ne povlače se kada odmorite oči, hitno posjetite svog ljekara.