Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

NEKOLIKO DOBRIH RAZLOGA DA UŽIVATE U ČOKOLADI

 

Za njom posežu žene da bi ublažile menstrualne tegobe, a muškarci da bi povećali svoju seksualnu moć. Sve više ljudi poseže za čokoladom kada su tužni i neraspoloženi. Da li u čokoladi zaista postoje supstance koje vremenom mogu stvoriti ovisnost ili je problem psihološke prirode? Naučnici to objašnjavaju na više načina. Jedni su pristalice hemijskog, drugi psihološkog, čak i kulturološkog uzroka tog problema. Američki neurobiolozi smatraju da cijela ta priča o čokoladi zapravo počiva na psihologiji jer stvara ona ugodnost. Druga, znatno brojnija stana, tvrdi da je ipak uzrok u hemijskim promjenama u mozgu, s obzirom da se u čokoladi nalazi više od 400 hemijskih supstanci. Među njima su kofein - koji stimuliše mozak i povećava budnost, serotonin - hormon sreće, teobromin - koji pospješuje rad bubrega. Kako prije mestruacije u mozgu žene nastaju promjene koje se manifestuju kao promjene raspoloženja, čokolada zbog bogastva magnezijuma i serotonina može da pomogne da se brže uspostavi normalno stanje.
Pored toga što čokolada ima očaravajući ukus i popravlja raspoloženje, ona ima pozitivan efekat na zdravlje. Što je čokolada tamnija to je i zdravija, a sadrži i mnogo manje kalorija nego mliječna. Crna čokolada sadrži biljne proteine, kalcijum, magnezijum i fosfor. Takođe sadrži i ''dobri holesterol'', pa se preporučuje osobama sa povišenim krvnim pritiskom. U tamnoj čokoladi ima od 30-90% kakaoa, dok u mliječnoj samo 7-15%. Ostatak sirovina u mliječnoj čokoladi čine šećer i mast koji goje. Međutim, najkvalitetnija čokolada sadrži 12% masti, 9% celuloze, 2% kofeina ili nekih drugih materija i čak više od 70% kakaoa.
Treba znati da se dobar efekat crne čokolade smanjuje kada se poslije njenog konzumiranja pije mlijeko. Da bi to dokazali, naučnici iz Glazgova sa Instituta za biomedicinu sproveli su eksperiment. Pratili su i poredili promjene nivoa važnog antioksidansa ''epikatehina'' u organizmu. Epikatehin spriječava taloženje masnoća na zidovima krvnih sudova i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka koji vode ka zapušenju arterija. Kada se pojede 100 gr crne čokolade, nivo ovog antioksidansa se poveća za 20%. Kada se 100 gr crne čokolade zalije čašom mlijeka, nivo ovog antioksidansa se ne mijenja.
U svakom slučaju, imate dobrih razloga da uživate u čokoladi. Nećete se odmah ugojiti, kako neki misle. Ako ste čak i na dijeti, koja kockica crne čokolade je neće ugroziti, a može Vam pomoći da se odlobodite onog osjećaja da se nečega odričete.