Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

NESTEROIDNI ANTIINFLAMATORNI LIJEKOVI

U manjoj ili većoj mjeri, svi nesteroidni antiinflamatorni lijekovi djeluju analgetički (suzbijaju bol), antiinflamatorno (protiv upale), antipiretički (snižavaju tjelesnu temperaturu) i inhibišu agregaciju trombocita. Na žalost, djeluju nadražajno na sluznicu želuca, ali u znatno manjoj mjeri nego acetilsalicilna kiselina.
 
Strategija antiinflamatorne terapije ima dva osnovna cilja : otkloniti bol koji redovno prati zapaljenski proces i  usporiti, a po mogućnosti i zaustaviti oštećenje tkiva pod dejstvom zapaljenskog procesa
 
Prvi cilj se može postići primjenom nesteroidnih antiinflamatornih lijekova i kortikosteroida. Bar teorijski, može se postići i drugi cilj. Međutim, u praksi se često dešava da se ovim lijekovima hronični zapaljenski proces može usporiti, ali daleko rjeđe i potpuno zaustaviti.
Veća grupa ovih lijekova su derivati propionske kiseline.
 
INDIKACIJE:
Najčešće indikacije za nesteroidne antiinflamatorne lijekove su: reumatoidni artritis, osteoartroza i druga reumatska oboljenja.
 
KONTRAINDIKACIJE:
Trudnoća.
 
NEŽELJENI EFEKTI:
Mogući su nadražaji sluznice želuca, ali rjeđe nego kod acetilsalicilne kiseline. Osim toga, moguće su alergijske reakcije (osip po koži, svrab, zujanje u ušima, vrtoglavica, glavobolja).