Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

NIACIN (VITAMIN B3)

U ranim fazama nedostatka niacina mogu nastati jednostavne fiziološke promjene, kao što su mišićna slabost i smanjeno lučenje žlijezda, a teški nedostatci rezultiraju smrću tkiva. Patološke promjene nastaju u mnogim dijelovima CNS-a (centralnog nervog sistema) a mogu se manifestovati trajniom demencijom i različitim tipovima psihoza. Na koži se razvijaju raspukli, pigmentovani plakovi u područjima izloženim mehaničkoj iritaciji ili suncu; izgleda kao da koža nije u stanju da popravi različite tipove iritativnih oštećenja.
 
Nedostatak niacina uzrokuje upalu sluzokožnih membrana u ustima i drugim dijelovima gastrointestinalnog sistema vodeći mnogim digestivnim poremećajima koje u teškim slučajevima uzrokuju gastrointestinalno krvarenje. Niacin pomaže inzulinu da reguliše nivo šećera u krvi, potpomaže stvaranje eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), obnavljanje kože, koristan je za rad digestivnog (probavnog) trakta, za stabilizaciju psihičkog zdravlja i neutraliziranje toksičnog djelovanja nekih lijekova i hemijskih supstanci u organizmu. Vrlo je djelotvoran i u smanjivanju nivoa holesterola i triglicerida u krvi. Probavne tegobe, gubitak apetita, mišićna slabost, crven i upaljen jezik, ranice u ustima, glavobolje, razdražljivost i potištenost zanci su nedostatka niacina.
 
Bolest pod nazivom ''pelagra'' je posljedica nedostatka niacina. Ta bolest je posebno izražena kod osoba na ishrani kukuruzom (kao kod mnogih stanovnika Afrike) zato što je kukuruz siromašan aminokiselino – triptofanom koja se u organizmu u ograničenim kiselinama može pretvoriti u niacin.
 
Niacin se nalazi se u nemasnom mesu, ribi, piletini, orasima, maslacu od kikirikija i obogaćenom brašnu.