Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

NICANJE ZUBA KOD DJECE

Kada bebi izbija zub, pate i beba i roditelji. U apotekama se prodaje gel za probleme nicanja zuba kod djece, a možete nabaviti i sredstva za umirenje bolova kao npr. ibuprofen sirup – ali obavezno pratite uputstva na pakovanju. Daćemo vam nekoliko drugih načina da ublažite bebine tegobe kada joj niču zubi. Ali bez obzira šta da pokušate, glavni faktor tokom tih teških dana ili nedjelja kada se pojavljuju prvi zubi kod bebe biće – maženje, ljubav i strpljenje.
 
ŠTA NIJE U REDU?
 
Između 4-6 mjeseca, kada prvi zubi počinju da se javljaju, bebine desni mogu postati crvene, osjtljive i otečne. Neke bebe lako prođu kroz period nicanja zuba, ali neke su nervozne i razdražljive i imaju teškoće sa spavanjem. Većina stavlja prste u usta i možete očekivati da ćete imati dosta posla sa pljuvačkom. Problemi vezani za nicanje zuba su obično najprimjetniji sa prva 2-4 zuba. Ali neka djeca će imati bol i kada im se budu pojavljivali drugi zubi što se može nastaviti sve do treće godine.
 
OHLADITE TE MALE VRUĆE DESNI
 
-         Kupite u apoteci ili prodavnici za bebe gumeni prsten za grickanje napunjen vodom, ohladite ga u frižideru i dajte bebi da ga žvaće. Niska tempertaura dovodi do utrnulosti desni i donosi olakšanje od bola. Postarajte se, međutim, da ga niko ne stavlja u zamrzivač. To bi moglo da izazove pojavu promrzlina desni.
-         Bebe starije od 6 mjeseci mogu da žvaću čist peškir natopljen hladnom vodom.
-         Umotajte kocku leda u čistu krpu od muslina i time nježno trljajte bebine desni. Obezbijedite da sam led ne dodiruje desni i neprekidno ga pomijerajte tako da se ni jedno mjesto ne ohladi previše.
-         Ako vašoj bebi upravo izbija prvi zub, možete upotrijebiti ohlađenu kašiku da pomognete ublažavanju boli. Ohladite kašiku u frižideru (ne u zamrzivaču) i stavite njen obli dio na desni vaše bebe. Kao i hladni gumeni prsten za grickanje, hladna kašika dovodi do utrnulosti onih mjesta koje najviše da bole.
-         Hladna hrana može pomoći da se ulaži bol desni. Isijecite kiflu, stavite komade u kesicu za sendviče koju ćete čuvati u zamrzivaču. Kada vaša beba ima tegobe, ponudite joj da glođe parče hladnog hljeba/kifle. Hladnoća pomaže da desni utrnu, a ivice kifle će masirati desni dok ga beba žvaće. Samo se postarajte da ostanete u blizini i uzmete komad kifle kada postane suviše kašast.
-         Ponudite svojoj bebi smrznutu bananu (oljuštenu, naravno). Banana se brzo otapa dok je beba žvaće, a hladna voćka umiruje desni. Kao i komad kifle, tako i bananu treba da uklonite kada postane kašasta.
 
 
ZAGRLITE ČVRSTO SVOJU BEBU
 
Nešto što bebi pruža dodatnu ljubav može ublažiti bol kod nicanja zuba. Mazite to maleno biće ili ga nosite po kući da biste mu skrenuli pažnju sa tegoba. Masirajte nekoliko minuta desni svoje bebe čistim prstom. Pritisak će joj prijati a vaša pažnja će djelovati utješno.
 
 
BILJNA SREDSTVA ZA UMIRENJE DESNI
 
-         Napravite sredstvo za umirenje desni sa uljem karanfilića i to tako što ćete pomiješati dvije kapi esencijalnog ulja karanfilića sa najmanje jednom supenom kašikom biljnog ulja. Prije nego što ovu mješavinu utrljate u desni svoje bebe, isprobajte je na svojim desnima kako biste se uvjerili da nije prejaka. Ako osjetite bilo kakvu iritaciju, dodajte više biljnog ulja. Nikada ne nanosite čisto ulje karanfilića na bebine desni, jer je suviše jako.
-         Kapnite 1-2 kapi ulja kamilice na vlažnu lopticu vate i stavljajte je na desni dva puta na dan. Ovo tzv. plavo ulje ima umirujući efekat na iritiranu kožu desni.
 
 
PROBAJTE TRADICIONALNE GELOVE ZA NICANJE ZUBA
 
Farmaceuti prodaju različite anestezirajuće gelove za nicanje zuba kao što je Calgel koji može pomoći da se ublaži bol pri nicanju zuba. Potrudite se da izaberete gel za umirenje bolova bez alkohola, jer on može da peče desni i ne preporučuje se za upotrebu kod beba. Svaki površinski anestetik treba da se upotrebljava u veoma malim količinama. On ne samo da izaziva utrnulost desni, već sputava i ''refleks zatvaranja'', što znači da progutana hrana može ući u disajne puteve bez pojave normalne reakcije zatvaranja dušnika i povraćanja.
 
 
POČNITE SA REDOVNIM PRANJEM ZUBA
 
Čim se bebi pojave zubi, počnite sa redovnim pranjem. Dva puta na dan veoma nježno trljajte bebine desni mekom četkicom za zube ili njenim čistim peškirom. To pomaže da se kontrolišu bakterije u ustima, što takođe smanjuje iritaciju pri nicanju zuba. Takođe je važno da naviknete svoju bebu na osjećaj pranja zuba.
 
 
NE UPOTREBLJAVAJTE!
 
Stari narodni lijek za nicanje zuba bio je da se na bebine desni utrlja neko žestoko piće kao što su viski ili džin. Međutim, davanje alkohola bebama ne samo da nije mudro već je i nezakonito. Umjesto toga, koristite neki bezopasniji lijek.
 
 
DA LI POSJETITI LJEKARA
 
Nasuprot uobičajenom vjerovanju, nicanje zuba ne izaziva povišenu temperaturu, proliv, povraćanje ili gubitak apetita. Ako se kod vaše bebe pojavi bilo koji od ovih simptoma, prije će biti da se ona ne osjeća dobro, nego da je to vezano za nicanje zuba pa bi bilo dobro da posjetite vašeg ljekara ili pozovete patronažnu sestru. Posebno je važno da posjetite ljekara ako vaše dijete ima temperaturu koja traje duže od dva ili tri dana.