Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

NOVA VAKCINA PROTIV RAKA

 

Vakcina na bazi DNK, koja sprečava dotok krvi do tumora napravljena je madicinskom fakultetu švedskog univerziteta Karolinska. Vakcinom su istraživači uspjeli da zaustave rast tumora kod miševa. Čim tumor poraste na nekoliko milimetara, on počinje da stimuliše razvoj novih krvnih sudova koji će ga snabdijevati krvlju, odnosno kiseonikom i hranjivim materijama. Iz tog razloga se već odavno nastoje pronaći lijekovi koji bi prekinuli taj dotok ‘’životnih namirnica’’ raku.
 
Nedavno je otkriven protein nazvan DLL4 koji je značajan u inače prirodnom procesu razvoja novih krvnih sudova u tijelu (angiogeneze). Eksperimenti su pokazali da blokiranjem tog proteina može da se spriječi razvoj krvotoka do tumora. Švedski naučnici napravili su vakcinu koja blokira taj protein. Vakcinacija pri tom nije uzrokovala nikakve nus - pojave i nije usporila proces zarastanja rana.
 
Vakcina DNK je novi metod vakcinacije koji se koristi, kako protiv raka, tako i protiv zaraznih bolesti. Naziv je dobila po tome što se u organizam ubrizgava dio DNK sa genom za protein na koji treba da se utiče. Kada ćelije apsorbuju vakcinu DNK, privremeno počinju da proizvode taj protein i omogućuju imunološkom sistemu da ga izdvoji, prepozna i blokira.