Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ODIJEVANJE U TRUDNOĆI

U prvim mjesecima trudnoće trudnica može da nosi odjeći kao što je nosila i prije trudnoće. Kasnije, a svakako poslije četvrtog mjeseca, odjeća po vrsti materijala, kroju i obliku, svakako treba da bude prilagođena njenom stanju. Ona mora da u dovoljnoj mjeri obezbjeđuje tjelesnu toplotu, da štiti pokrivene dijelove tijela od rashlađenja, da je komotna, da ne steže trudnicu i da estetski lijepo izgleda.
 
Odjeća trudnice se prilagođava godišnjem dobu i starosti trudnice. U trudnoći, žena treba da nosi grudnjak koji će da podupire nabrekle i otežale dojke i da onemogućava njihovo istezanje. Trudnica ne smije da nosi steznjake, pojaseve, kaiševe koji bi stezali njen stomak i na taj način vršili pritisak na plod i matericu. Radi ojačavanja trbušnog zida, dozvoljeno je nositi trudnički pojas koji ravnomjerno podupire zid stomak, pruža oslonac plodu i sprečava nastanak eventualno''visećeg stomaka'', što je naročito prisutno kod višerotki.
 
Trudnica treba da nosi široku i komotnu obuću, koja joj ne steže stopala, jer ona posebno pri kraju trudnoće mogu znatnije da oteknu. U trudnoći je takođe štetno nositi visoke potpetice jer u tom slučaju dolazi do bolova u krstima uslijed opterećenja.