Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ORAH

Ljekoviti dijelovi oraha (juglans regia) su lišće, koje se skuplja u proljeće, nezreo plod u junu mjesecu, i zreo plod koji se bere u jesen.
 
Čaj od mladog lišća, uz dodatak meda, koristi se za čišćenje, poboljšanje i jačanje krvi, za jačanje želuca, dobru probavu, zatim, protiv raznih čireva, hroničnog ekcema, bolova u kostima, gnojnih rana svih vrsta, te kao obloga kod  upaljenih očiju. Koristan je kod rahitičnih oboljenja kostiju, opšte slabosti organizma, krvarenja desni, otoka kostiju. Vrlo dobri rezultati postižu se kod bubuljica, krasta na glavi, lišajeva na bradi, gnojnih osipa, prekomjernog znojenja nogu.
 
Od zelenih nezrelih plodova plodova oraha ili samo od zelene ljuske, uz dodatak meda, priprema se sirup koji se koristi za liječenje svih navedenih bolesti. Plodovi svih vrsta oraha su jestivi, ali orasi koji se obično kupuju u trgovinama potiču od perzijskog oraha, jedine vrste koja ima veliki plod i tanku ljusku. Orasi sadrže mnogo ulja i jedu se sirovi ili kuhani. Također su izvrstan izvor omega – 3 masnih kiselina za koje je dokazano da snižavaju holesterol.
 
Od oraha se pravi ulje za mazanje kože prije sunčanja.