Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

OSAM ODLUČUJUĆIH FAKTORA KOJI UTIČU NA ZDRAVLJE

 

Pored ishrane, postoji još sedam prirodnih činilaca koji utiču na zdravlje. Veoma jednostavno se primjenjuju, a oni bi trebalo da budu temelj našeg načina života.
ISHRANA
Ishrana je činilac koji je od najvećeg uticaja na naše zdravlje. Na naše zdravlje ne utiče samo obrok, već i kada je i na koji način uzet.
VAZDUH
Možemo živjeti više sedmica bez hrane i više dana bez vode, ali bez vazduha najviše 2-3 minuta. Kiseonik koji se nalazi u vazduhu, neophodan je sagorijevanje hrane u našim ćelijama i za proizvodnju neophodne životne energije. Potrebno je pravilno disati, duboko, ali čist vazduh. Važno je imati pravilno držanje tijela, ispravljena leđa, da bi se olakšalo disanje. Nastojte da vaše radno mjesti i vaša spavaća soba budu dobro provjetreni. Ako neko puši u zatvorenoj prostoriji, imajte na umu da svi koji udišu taj vazduh, učestvuju u pušenju.
Dobro je započeti dan sa nekoliko dubokih udisaja u provjetrenoj prostoriji. Kada god ste u mogućnosti, idite u prirodu i dišite punim plućima. Vaš mozak i cijeli organizam bolje će funkionisati ako pravilno udišete čist vazduh.
  VODA
Ljudsko tijelo sadrži 60% vode. Bubrezima je voda neophodna kako bi pročišćavali krv i otrove izbacivali preko urina. Organima za varenje je potrebna voda da ne bi došlo do opstipacije-zatvora. Voda je potrebna koži kako bi bila svježa i glatka. Čak i kosti moraju imati određenu količinu vode da bi sačuvale svoju gipkost i trajnost. Potrudite se da svaki dan popijete najmanje 6 čaša vode (ljeti može i više). Ujutru je preporučljivo popiti dvije čaše vode na prazan stomak (prije obroka) – voda ne bi trebalo da bude hladna. Na taj način se želudac pročišćava od sluzi koja se u njemu stvara. I pri spoljašnjoj upotrebi voda ima veliku ljekovitu moć, poznatu jo šd davnina. Primjenom tehnika hidroterapije (sauna, različite kupke i sl.) mogu se ublažiti ili otkloniti mnoge tegobe.
  SUNCE
Sunce je osnovni izvor energije na našoj planeti. Ono je neophodno za život i zdravlje. Zahvaljujući njemu koža koristi vitamin D. Ultraljubičasti zraci sunčeve svjetlosti djeluju kao dezinfekciono sredstvo koje uništava mnoge zarazne klice. Između ostalog, sunčeva svjetlost podstiče sve životne procese i jača, okrepljuje organizam. Dokazano je da je u zimskom periodu, kada nema mnogo sunčanih dana, učestalost depresija je veća.
Izlaganje sunčevim zracima mora biti pažljivo, jer je ozonski omotač koji štiti Zemlju od ultraljubičastog zračenja oštećen i na površini Zemlje je pojačano zračenje.
  FIZIČKE VJEŽBE
Ljudsko tijelo je na neki način mašina stvorena za pokret, tako da organizam ima više štete od neaktivnosti nego od aktivnosti. Dokazano je da osobe koje najmanje četiri puta sedmično vježbaju po 40 minuta značajno smanjuju rizik od dobijanja infarkta i drugih kardiovaskularnih bolesti. Vježbanje utiče na održavanje vitke linije, smanjenje gojaznosti i na postepeno smanjenje i uspostavljanje kontrole krvnog pritiska. Najbolja fizička vježba koja se može svima preporučiti bez ograničenja je pješačenje.
ODMOR
Srčane tegobe su česte između 21 časa i ponoći, skoro uvijek poslije napornog, napetog dana u toku kojeg smo popili više šoljica kafe da bismo održali ritam. Isto tako, u jutranjim časovima, česti su povećanje arterijskog krvnog pritiska, infarkt srca i naprasna smrt.
Naš odmor mora biti okrepljujući. Dok spavamo, naše nervne ćelije odlobađaju se metaboličkih naslaga koje se stvaraju u toku dana. svim ćelijama organizma je neophodan svakodnevni odmor. Odmor treba da bude redovan, najmanje 7 sati kod odraslih osoba.
Uz svakodnevni odmor, našem organizmu potrebne su i druge vrste odmora. Sedmični odmor (najmanje jedan dan) i godišnji odmor.
UZDRŽAVANJE OD TOKSIČNIH SUPSTANCI
Čovjek je jedino živo biće koje dobrovoljno uništava svoje zdravlje toksičnim supstancama. Za štetan uticaj alkoholnih pića, duvana, droge i sl. postoje mnogi dokazi. Vještački stimulansi (kofein, nikotin, alkohol, kokain ...) primoravaju naš organizam da funkcioniše pod neprirodnim okolnostima, što izaziva prijevremeno starenje i bolest.
  POZITIVNO STANJE DUHA
Naučite da stvari mirno prihvatate, bez straha. Nemojte gajiti negativna osjećanja prema drugima, a ni prema sebi. Bezbroj puta je dokazano da je stanje mentalne ravnoteže značajan faktor zdravlja.