Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

OSIP OD VRUĆINE

Kada Vam je koža osuta od vrućine, stanje medicinski nazvano – miliaria rubra (crvena prosasta ospa), prioritet je da se ohladite. Narednih nekoliko dana provedite što je više moguće vremena u zatvorenom – najbolje u prostoru hlađenom klima uređajem ili sjedite pored električnog ventilatora. Često se kupajte ili tuširajte hladnom vodom. Dok čekate da se koža osvježi, isprobajte neke kućne lijekove.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Crvene ospice na koži koje svrbe i čine vaš vrat, pazuh, grudi i prepone tačkastim izaziva znoj koji nema kuda da izađe napolje. Znoj u normalnim uslovima isparava, što rashlađuje vašu kožu. Ali znoj zarobljen ispod tkanine ne može da pobjegne. Koža otiče, blokira pore i znoj otiče u kožu, što eruptira u taj kvžičasti osip. Kada kvržice pucaju oslobađajući iz sebe znoj, možete imti osjećaj bockanja. Toplo, vlažno vrijeme, znoj i uska odjeća su odgovorni za nastanak ovog osipa, kao i trenje kože o kožu – uobičajeno kod gojaznih osoba.
 
ŠTA URADITI?
-         OBLAŽITE LEDOM. Sve što spušta temperaturu vaše kože može pomoći da se smanji svrab i oticanje. Zato, ako nemate vremena za kupanje, svakih nekoliko sati držite po 10 min. na osipu pakovanje leda ili hladnu oblogu.
 
-         DODAJTE MAGIČNI PRAH. Ponekad se čni da je soda bikarbona dobra za sve, a sigurno je dobra kada treba da pruži olakšanje kod osipa usljed vrućine. Dodajte nekoliko supenih kašika sode bikarbone u kadu sa vodom i uronite se u nju. To će pomoći da se ublaži svrab i učiniće da se osjećate prijatnije dok se osip ne povuče. Možete takođe dodati i fino samljeveno ovseno brašno (koje možete kupiti u apotkama pod nazivom kao što je npr. Aveeno).
 
 
-         Da bi se upili znoj i vlaga, nanesite sodu bikarbonu ili kukuruzno brašno direktno na osip. Ponavljajte nanošenje svakih nekoliko sati, prethodno ispirajući a zatim sušeći kožu.
 
-         UMIRITE KOŽU UMIRUJUĆIM SREDSTVOM. Rashlađujući gel iz lista aloe vere, već dugo se koristi da ublaži svrab i pospješi izlječenje. Nanesite gel na ugroženi dio kože 2-3 puta na dan, ispirajući kožu prije svakog nanošenja. Možete koristiti gel iz svježe isječenog lista biljke ili kupiti proizvod koji ga sadrži (mnogi preparati koji su namijenjeni za upotrebu poslije sunčanja sadrže ovaj gel).
 
 
-         NANESITE KALAMINA LOSION. Tradicionalno sredstvo za opekotine od sunca, ovaj lijek roze boje može ublažiti i svrab usljed osipa od vrućine. Ovaj uljani kalamina losion možete nabaviti u apotekama.
 
-         NAPOLJE NA SVJEŽ VAZDUH. Ako je osip praćen plikovima, ne pokrivajte ih. Svjež vazduh će ubrzati izlječenje.
 
MOĆ PREVENCIJE
-         Ograničite fizičke aktivnosti kada je vrijeme veoma toplo i vlažno. Da biste izbjegli pojavu osipa 8što je svakako bolje nego da ga liječite), kupajte se ili tuširajte mlakom vodom, onoliko često koliko je potrebno za rashlađivanje. Mlaka voda je bolja od hladne – hladna voda teži da zatvori krvne sudove u koži da bi se zadržavala toplota, što vas čini još toplijim iznutra.
-         Nosite široku pamučnu ili lanenu odjeću. Na taj način smanjujete mogućnost da osip usljed vrućine napadne vašu osjetljivu kožu jer povećavate vjerovatnoću da ona bude suva. Izbjegavajte sve sintetičke tkanine i usku odjeću uopšte, posebno u ljetnjim danima.
-         Izbjegavaje uljana sredstva za zaštitu od sunca ili proizvode koji sadrže kakao-buter. Izaberite neki manje mastan preparat za zaštitu od sunca koji je pri tom i antialergijski, a blokira podjednako i UVA i UVB zračenje.
-         Na plaži sjedite ispod suncobrana.
-         Ukoliko imate višak kilograma, pokušajte da ih se riješite. Osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom su sklone pojačanom znojenju i proizvode više tjelesne toplote, što čini izbijanje osipa vjerovatnijim.
-         Povećajte unos esencijalnih masnih kiselina konzumiranjem većih količina lososa, tune, skuše ili neke druge masne ribe kao i ulja sjemena lana. Ove zdrave masnoće pomažu da se spriječi pojava zapaljenja u organizmu, što vas čini manje podložnim osipima.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Obični osipi uljed vrućine iritiraju, ali daleko od toga da su ozbiljni – svrab i upala bi trebalo da prođu za dan, dva. Ipak, posjetite ljekara ukoliko se osip ne povuče u roku nekoliko dana ili se kvržice inficiraju. Možda će vam biti potreban lijek. Potražite hitnu medicinsku pomoć ako mučnina, suvoća usta, žeđ i bljedilo prate osip. U ozbiljnijim oblicima osip usljed vrućine može narušiti mehanizam termoregulacije organizma i izazvati porast tjelesne temperature i ''fras''.