Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

PASIVNO PUŠENJE

Savremena medicina je utvrdila da je veliki broj zdravstvenih problema neposredna posljedica pušenja cigareta. Pušenje dovodi do velikog broja oboljenja, pa i smrtnih slučajeva. Svi pušači znaju da duvan na zubima ostavlja ružne žute mrlje, uzrokuje neprijatan zadah i ukus u ustima. Kod strastvenih pušača, nikotin vremenom počinje nadraživati sluznicu disajnih organa. To uzrokuje hronični bronhitis sa pojačanim lučenjem sluzi. Ukoliko baš želimo pušiti ili ako smatramo da ne možemo bez toga, potrebno je stalno pušiti isti kvalitet cigarete, ne pušiti je skroz do filtera, a dnevni broj smanjiti na jednocifren broj.
 
Šta je sa pasivnim pušačima?
Prema najnovijim naučnim studijama, ''pasivni pušači'' su ugroženi, jer i oni udišu dim cigarete. Tako je utvrđeno da nepušači izloženi dimu cigarete pušača, pate od sličnih bolesti i bolova i da su zavisnici od duvana. Ove osobe su oko 68% ugroženi dimom pušača u kući, a svega 14% na radnom mjestu. Istraživanja su pokazala da su glavne bolesti - rak, kardiovaskularna oboljenja, oštećena disajnih organa, tijesno povezane sa pušenjem ili pasivnim pušenjem. Sve ovo treba imati u vidu, te na svim mjestima čuvati svoje zdravlje i zdravlje svojih najmilijih.
 
Treba znati da su i polne žlijezde veoma osjetljive na nikotin. Kod žena dolazi do poremećaja menstruacije, a kod muškaraca se smanjuje stvaranje sperme.
Može se zaključiti da je pušenje štetnije ukoliko duže konzumiramo duvan. Pasivno pušenje, pri udisanju dima iz tuđih cigareta je isto toliko štetno.
 
Pušenje utiče na zdravlje:
 
  1. jedna cigareta uništava 35 mg C vitamina
  2. sporo zarastaju rane
  3. prerano dolazi do starenja kože
  4. česšće se javljaju astma i bronhitis
  5. često dolazi do raka usta, pluća i drugih organa
  6. javljaju se anksioznost i depresija, gluvoća, bolesti kardiovaskularnog sistema