Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

PERUT

Da li vam ramena izgledaju kao da ste bili u sniježnoj oluji? Da li se to dešava svaki put kada se češljate? Prisustvo peruti nije ozbiljan zdravstveni problem, ali može biti opterećujući. Da biste kontrolisali te ljuspice, koristite odgovarajući šampon. Takođe, možete brzo spremiti domaće sredstvo za ispiranje kože glave koje će napasti ove gljivice koje stoje iza mnogih slučajeva pojave peruti i pomoći će da se zaustavi nepodnošljiv svrab.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Kod svih ljudi se neprekidno uklanjaju slojevi mrtvih ćelija. Kada se te ćelije kože izljuspaju na koži glave, javlja se perut. Ovo stanje ima mnogo mogućih uzroka. Stres je jedan od njih. Ostali uzroci uključuju pretjerano aktivne lojne žlijezde i seboroični dermatitis – crveni, ljuspasti osip koji svrbi i može se javiti i na licu, na grudima kao i na koži glave. Postoje dokazi koji ukazuju na to da perut zna biti izazvana pretjeranim rastom gljivice koja se javlja – pityrosporum orbiculare. Ova gljivica se hrani mastima kože, što može objasniti zašto su osobe koje imaju masnu kožu glave podložniji pojavi peruti.
 
OTKLONITE PERUT PRANJEM
-         Potražite šampone koji sadrže selen-sulfid, cink-pirition ili katran. Prva dva sastojka usporavaju brzinu kojom se ćelije na koži vaše glave umnožavaju. Preparati bazirani na katranu, usporavaju rast ćelija. Svi ovi šamponi su mnogo efikasniji od proizvoda koji su napravljeni sa sumporom ili salicilnom kiselinom koji samo omekšavaju ljuspice, poslije čega se oni mogu isprati.
-         Ako vaša perut ne reaguje na šampon (kao npr. Head and Shoulders), probajte neki koji sadrži ketokenazol (npr. Nizoral). Ketokenazol je antigljivični lijek koji će uništiti gljivice koje možda kod vas izazivaju perut.
-         Ako vaš šampon protiv peruti prestane da djeluje poslije nekoliko mjeseci, vaša koža glave se vjeroatno navikla na njegove sastojke i počela je da ih ignoriše. U tom slučaju, pređite na onaj šampon koji sadrži drugačije aktivne sastojke. Možda ćete morati, nakon nekoliko mjeseci, da se ponovo vratite prethodnom šamponu.
-         Ostavite šampon protiv peruti na koži glave da djeluje najmanje10 minuta prije ispiranja. Za ozbiljan slučaj prisustva peruti vrijedi pokušati sa malo više vremena. Našamponirajte glavu, stavite kapu za tuširanje i ostavite šampon da djeluje 1 sat.
 
OSLONITE SE NA SREDSTVA ZA ISPIRANJE
-         Napravite sredstvo za ispiranje peruti koristći ljekovitu biljku kanadsku žutiku. Ona sadrži berberin koji ima jaka antibakterijska i antigljivična svojstva. Sipajte šolju ključale vode preko 2 kafene kašike isjeckanog korijena. Ostavite da se korijen natapa, procijedite i pustite da se tečnost ohladi. Koristite je za ispiranje poslije šamponiranja ili bilo kada u toku dana. Ako ne možete naći korijen kanadske žutike, dodajte nekoliko kapi tinkture kanadske žutike maloj količini šampona.
-         Pripremite mirišljavo sredstvo za ispiranje od ruzmarina. Kao i kanadska žutika, ruzmarin se bori protiv bakterija i gljivica, a ruzmarin je mnogo lakše naći. Da biste napravili sredstvo za ispiranje sipajte 1 šolju ključal vode preko 1 kafene kašike isjeckanog ruzmarina. Pustite da odstoji nekoliko minuta, a zatim procijedite. Jednom dnevno koristite za ispiranje. Nemojte koristiti ako primjetite bilo kakvu iritaciju kože, te probajte neki drugačiji lijek.
-         Drugo biljno sredstvo za ispiranje se pravi sa listovima lovora. Dodajte punu šaku izlomljenih lovorovih listova u litar veoma vruće (upravo proključale vode). Poklopite i ostavite da se natapa 20 minuta. Procijedite nakon toga, pustite tečnost da se ohladi i primijenite. Ovo sredstvo možete, otprilike, da ostavite 1 sat na kosi, a potom isperite.
-         Jabukovo sirće, koje uništava razne gljivice i bakterije, često se prporučuje kao kućni lijek za perut. Pomiješajte 1 dio vode sa 1 dijelom jabukovog sirćeta. To upotrebljavajte za ispiranje poslije šamponiranja.
 
PROBAJTE AUSTRALIJSKI ČAJEVAC
Ulje australijskog čajevca ima jaka antigljivična svojstva. Rastvorite 7 kapi ulja australijskog čajevca u 1 supenu kašiku maslinovog ulja ili ulja sjemenki grožđa i nanesite na kožu glave. Ostavite preko noći. Možete takođe dodati nekoliko kapi ulja vašem uobičajenom šamponu. Danas je dostupno nekoliko vrsta šampona koji sadrže ulje australijskog čajevca.
 
LIJEK SA KULTURAMA
Ne izgleda lijepo, ali će možda djelovati. Namažite jogurt sa bakterijskim kulturama na kožu glave i ostavite tako pola sata, a zatim ga isprite. Ovaj jogurt sadrži ''prijateljske'' bakterije koje drže gljivice pod kontrolom. Zbog toga je on i tradicionalan lijek za gljivičnu infekciju.
 
UZMITE MALO KORISNIH MASNIH KISELINA
Uzimajte 1-2 kafne kašike ulja sjemena lana na dan. Ono sadrži esencijalne masne kiseline koje pomažu kod stanja sa svrabom kože kao što su psorijaza i ekcem i eventualno prisustvo peruti. Budite strpljivi. Moguće da će biti potrebno da uzimate ulje do 3 mjeseca prije nego što primijetite poboljšanje. Jedna dodatna korist od ulja sjemena lana jeste da pomaže u zaštiti od bolesti srca.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Obično će blagi slučaj pojave peruti reagovati na kućno liječenje. Zato, pružite priliku kućnim lijekovima i šamponima protiv peruti koji se mogu kupiti, otprilike dvije nedjelje da djeluju. Konsultujte vašeg ljekara ako nema poboljšanja ili ako imate jak svrab uporedo sa crvenom, iritiranom kožom glave. Savjet ljekara vam je takođe potreban ukoliko primijetite debele, ljuspaste, žućkaste kraste ili crvene mrlje duž vaše linije vrata. Ovi simptomi ukazuju na seboroični dermatitis – stanje koje zahtijeva stručno ljekarsko mišljenje i terapiju.