Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

PLODOVI MORA U ISHRANI –DA ILI NE?

 

Iako je utvrđen pozitivan uticaj morskih plodova na zdravlje ( npr. konzumacija riba i školjaka smanjuje rizik od srčanih bolesti, glavnog uzročnika smrti u SAD-u)  treba biti dosta oprezan kada je u pitanju vrsta morskih plodova u ishrani, jer najviše žive u ljudski organizam dospijeva upravo iz morskih plodova, što je povezano s teškoćama u učenju i zaostalošću u razvoju kod djece, te oštećenjima srca, nervnog sistema i bubrega kod odraslih.
Interesantno je da još uvijek u potpunosti nije jasan mehanizam na koji način konzumacija ribe pomaže u suzbijanju srčanih bolesti ali se vjeruje da određenu zaštitu daju omega-3 masne kiseline.
Treba imati u vidu i to da morski plodovi prenose virus hepatitisa A, Vibrio cholerae - uzročnika kolere i mnogo drugih patogenih mikroorganizama. Jedan od četiri slučaja trovanja hranom uzrokovan je unošenjem morskih plodova. Većina morskih plodova su nekrofazi, što znače da se hrane mrtvim morskim bićima. Zbog toga su vrlo često zagađeni širokim spektrom patogenih i toksičnih mikroorganizama. Vrlo je vjerovatno da su mnogi gastroenteritisi (upale sluzokože želuca i tankog crijeva) u toku ljeta posljedica konzumiranja morskih plodova, a ne majoneza koja ide uz njih. Osim toga morski plodovi sadrže mnogo holesterola, proizvode mokraćnu kiselinu i teški su za varenje. Zbog svih tih razloga, plodovi mora i nisu toliko dobri za naše zdravlje koliko se misli i uprkos mitu koji ih prati.