Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

POSJEKOTINE I OGREBOTINE

Ako možete da zaustavite krvarenje i održite ranu čistom kako biste spriječili infekciju, uradili ste svoj dio posla – odatle će priroda preuzeti stvar u svoje ruke. Ono što će vam biti potrebno su vata i voda za čišćenje, denaturisan alkohol ili antiseptički sprej/tečnost, zavoji, flasteri i antiseptička krema. Ostali lijekovi koji djeluju na rane, kada nemate ništa drugo pri ruci, su ''u kući'' – od meda do bijelog luka i vaše sopstvene pljuvačke.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Upravo ste se posjekli oštrim predmetom – kuhinjskim nožem, brijačem, polomljenom čašom ili čak parčetom papira ili ste na betonskom pločniku ogulili komad kože sa lakta ili koljena. Može biti vidljivog krvarenja i možda nevidljivog prodora bakterija u ranu, što nosi rizik od infekcije.
 
OČISTITE RANU, DEZINFIKUJTE I PREKRIJTE
-         Da biste zaustavili krvarenje pritisnite ranu čistom tkaninom ili parčetom gaze. U slučaju krajnje nužde uradite to svojom rukom.
-         Kada je krvarenje prestalo, nježno očistite predio oko rane sapunom i vodom. Zatim, stavite zavoj.
-         Posjekotinu takođe možete očistiti tinkturom nevena, ljekovitom biljkom koja uništava bakterije i koja je poznata po svom svojstvu za liječenje rana. Potražite sok od nevena – preparat sa malim sadržajem alkohola. Ako ga ne možete naći, upotrijebite uobičajenu tinkturu i rastvorite ju sa malo vode. Da bi ogrebotine još brže zarasle, stavite kremu od nevena koju možete nabaviti u apotekama.
-         Dva puta dnevno, posjekotinu možete čistiti mirom, koji stimuliše proizvodnju leukocita (bijelih krvnih zrnaca). Leukociti se bore protiv infekcije i koje se koncentrišu na mjestu povrede. Pomiješajte 1 kafenu kašiku tinkture mira sa 100 ml vode. Sipajte malo tečnosti preko posjekotine ili ogrebotine i ostavite ranu izloženu vazduhu dok se smješa ne osuši.
-         Pokušajte sa uljem australijskog čajvca. Ono sadrži jake antiseptičke supstance i popularno je širom svijeta za liječenje rana. Izmiješajte 1 kafenu kašiku ulja u šolju tople vode i to koristite za ispiranje posjekotina i ogrebotina dva puta dnevno.
 
LIJEKOVI IZ KUHINJE
Ako vam trenutno antiseptička krema nije pri ruci, utapkajte malo meda na ranu i prekrijte je čistom tkaninom ili zavojem. Med ima antibakterijska svojstva, a istraživanja su pokazala da može ubrzati zarastanje rane. Ako nemate zavoj ili flaster pri ruci, ne brinite – med se suši i formira prirodni prekrivač na rani.
Bijeli luk je još jedan od prirodnih antibiotika. Pokušajte da izdrobljen češanj obmotate pomoću trake preko posjekotine. Ako vam bijeli luk iritira kožu, odmah ga uklonite.
 
OGREBANO KOLJENO – ODRŽAVAJTE KRASTU MEKOM
Čini vam se da djeca skoro svaki dan uspijevaju da izgrebu koljena. Riješenje koje predlažemo jeste upotreba vazelina ili bilo koje druge slične masti. Vazelin štiti izgrebanu kožu i održava kraste mekim, tako da su manje privlačne za skidanje.
Ako ne možete da operete ranu, jer se nalazite ''usred ničega'', onda je liznite. Sopstvena pljuvačka ima koristan efekat na ranu. Ali samo sopstvena pljuvačka – bilo čija druga bi najvjerovatnije izazvala infekciju.
 
ZALIJEPITE RANU
Ako imate veoma malu posjekotinu na prstu (kao npr. posjekotina papirom), možda je ljepak za kožu koji trenutno lijepi baš ono što vam treba. Super-ljepak je efikasan isto kao i Histoacryl, ljepak za tkivo koji se koristi u medicini da bi se zalijepile rane. On se može nabaviti bez recepta u apotekama. Međutim, trebate ispravno pritisnuti ivice posjekotine, jednu o drugu – što možda neće djelovati kod veoma dubokih ili neravnih rana kao i kod rana koje se pružaju preko zgloba ili rana koje se mnogo pomijeraju. Ako se nepravilno upotrebljava, ljepak može samo stvoriti pukotinu u rani koja spriječava da se ivice kože spoje, potencijalno ostavljajući veći ožiljak. Vodite računa da ne dodirujete ljepak dok se suši da ne biste zalijepili one dijelove kože koje ne želite zalijepiti.
 
ISPROBANO!
Neke osobe tvrde da stavljanje crnog bibera na posjekotinu može brzo da zaustavi krvarenje. Za to nemamo precizne podatke, ali u svakom slučaju prednosti crnog bibera su njegova antiseptička, antibiotska i analgetska svojstva.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Posjetite ljekara ako vaša rana jednostavno neće da se zatvori ili da prestane krvariti ili ako imate bilo koji znak infekcije (gnoj, neobičan sadržaj u rani, povišenu temperaturu, crvene brazde koje se šire van rane). Ukoliko imate duboku ubodnu ranu, pogotovo ako je zagađena đubrivom sa seoskog imanja, vaš ljekar vam može savjetovati da se vakcinišete protiv tetanusa.