Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

POSTPOROĐAJNA DEPRESIJA I KOD ŽENA KOJE USVOJE BEBU

 

Iako svaka žena ima potpuno individualan doživljaj vlastitog porođaja, on je nesumljivo izrazito stresno i intenzivno iskustvo. Postporođajna ili postpartum depresija koju doživljava 10 - 16% majki,  počinje se javljati u prvih 4 - 8 nedjelja nakon porođaja, mada se to može dogoditi i kasnije, tokom prve godine djetetovog života.
 
 
Naučnici ističu da je postporođajna depresija sasvim prirodno i normalno stanje kod bioloških majki, ali i kod onih koje usvoje bebu. Naime, istraživanje objavljeno u američkom naučnom časopisu WJNR (Western Journal of Nursing Research) pokazalo je da među ženama koje usvoje bebu postoji podjednak broj onih koje dožive postporođajnu depresiju kao i kod bioloških majki. Biološke majke, međutim, imaju veći problem da zatraže pomoć jer im je neprijatno da priznaju da se loše osećaju kada su rodile toliko željeno dete.
 
 
Naučnici su istakli da je postporođajna depresija, ipak, sasvim prirodno i normalno stanje i kod bioloških majki i kod onih koje usvoje bebu jer dolazak novorođenčeta unosi velike promjene u život majki i izaziva kod njih strepnju, stres i preispitivanje. Srećom, to stanje kratko traje, u većini slučajeva nekoliko dana, naveli su istraživači. Kada je u pitanju liječenje potporođajne depresije, ono je dosta individualno. Kod nekih to stanje prođe spontano, u nekim blažim slučajevima je dovoljno savjetovanje psihologa, dok neki oblici zahtijevaju psihoterapiju i eventualno uzimanje antidepresiva.