Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

POTREBA ZA SNOM

Naš organizam je biološki programiran da određeno vrijeme prekine vezu sa spoljašnjom sredinom, smanji svoje fiziološke funkcije i odmara se. San ima odbrambenu funkciju-štiti organizam od od pretjerane aktivnosti i zamora. Čovjeku je u prosjeku potrebno 7-8 sati spavanja, što zavisi od uzrasta i nekih osobina ličnosti. Nedostatak i lišavanje sna može dovesti do ozbiljnih posljedica i smanjenog funkcionisanja ličnosti.
 
Snovi su sastavni dio spavanja i oni govore o emocionalnom stanju ličnosti, čemu su Frojd i psihoanalitičari pridavali poseban značaj. U snovima se ''odmotava klupko života i izlazi na vidjelo ono što se u realnosti potiskuje u podsvijest''. Snovi nam svojom simbolikom pričaju o nerješenim problemima i neispunjenim željama i mogu nas podsjetiti na događaje kojih u budnom stanju ne možemo da se sjetimo. Kroz san, snivač, na određen način, riješava svoje probleme, oslobađa se pretjeranog emotivnog naboja, te i u tom smislu san ima i određenu terapeutsku vrijednost. U snu se takođe mogu javiti ideje za rješenje nekih problema. ''I u snu nas podsjećuju muze''-govorio je Gete.
 
Zanimljivi rezultati istraživanja Američke akademije za otorinolaringologiju ukazuju i na to udisanjem prijatnih mirisa za vrijeme sna sećanje na san po buđenju je pozitivno, dok kod stimulisanja neprijatnim mirisom to sećanje biva puno negativnih emocija
Rezultati istraživanja mogli bi da posluže za rešavanje problema nesanice kod ljudi smještenih u staračke domove i pacijenata u bolnicama ,prema mišljenju nekih naučnika.