Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

POVIŠENA TEMPERATURA

Ukoliko vaše čelo gori od povišene temperature, možete posegnuti za paracetamolom ili ibuprofenom da biste je smanjili. Ali ako vam je temperatura 38,5 ºC ili niža, ne plašite se da je prepustite svom toku – temperatura vam je povišena sa razlogom, ona poboljšava odbrambene mehanizme organizma. Ukoliko se ne osjećate dobro i želite da preduzmete akciju, isprobajte ove savjete za rashlađivanje.VAŽNO UPOZORENJE: Nikada nikom mlađem od 16 godina ne dajte apirin za povišenu temperaturu! Na taj način možete da pokrenete potencijalno fatalnu bolest – Rejev sindrom.
 
ŠTA NIJE U REDU?
 
Povišena temperatura je često znak da vam se organizam bori protiv infekcije. Dok vaša bijela krvna zrnca vode bitku sa mikroskopskim napadačima, ona oslobađaju jedinjenja koja podižu vašu tjelesnu temperaturu čime čine sredinu manje gostoprimljivu za viruse i bakterije. Kod odraslih se temperatura viša od 38 ºC smatra povišenom. Temperature niže od 38,5 ºC kod starije djece i odraslih ne moraju obavezno da se liječe, osim ukoliko znojenje, drhtavica ne izazivaju ozbiljnu neprijatnost. Kod beba i veoma male djece za svaku povišenu temperaturu trebalo bi poduzeti liječenje.
 
 
BUDITE HLADNI
 
-         Kupajte se u mlakoj vodi. Takva voda će vam djelovati prilično svježe kada vam je povišena temperatura, a kupanje bi vam trebalo spustiti temperaturu. Ne pokušavajte da brzo spustite temperaturu – to će poslati krv da pohita prema unutrašnjim organima, što je način na koji organizam štiti sebe od hladnoće. Tako bi se unutrašnjost vašeg organizma umjesto hlađenja, zagrijavala.
-         Priuštite sebi kupanje sunđerom. Trljanje sunđerom natopljenim mlakom vodom oblasti sa visokom temperaturom kao što su pazuh i prepone, može pomoći da se snizi temperatura isparavanjem vode.
-         Kada se ne kupate, stavljajte hladne, blago vlažne peškire na čelo i zadnji dio leđa.
 
 
PREZNOJITE SE
 
-         Skuvajte šolju čaja od hajdučke trave. Ova biljka vam otvara pore i pokreće znojenje, što pomaže da temperatura nestane. Natapajte 10 min. supenu kašiku ove biljke u šolji ključale vode. Ostavite čaj da se ohladi i procijedite ga. Pijte 1-2 šolje ovog čaja dok ne počnete da se znojite.
-         Još jedna biljka, zova, takođe vam pomaže da se znojite. Ona je dobra i za druge probleme koji prate grip i prehlade kao što je povećana sekrecija sluzi. Da biste napravili čaj od zove, izmiješajte 2 kafene kašike ove biljke u šolju ključale vode i to ostavite da se natapa 15 min., a zatim procijedite. Pijte čaj 3 puta dnevno, sve dok je prisutna povišena temperatura.
-         Popijte šolju vrućeg čaja od đumbira koji takođe izaziva znojenje. Da biste pripremili ovaj čaj, natopite ½ kafene kašike samljevenog korijena đumbira u šolji ključale vode. To procijedite, a zatim popijte.
 
 
BORITE SE SA VATROM PROTIV VATRE
 
Kada imate povišenu temperaturu pospite kajenu papriku na hranu koju jedete. Jedan od njenih glavnih sastojaka je kapsaicin, ljut sastojak koji se nalazi u ljutim paprikama. Paprika kajena izaziva znojenje, a takođe pospješuje brzu cirkulaciju krvi.
 
 
NATOPITE SVOJE ČARAPE
 
-         Probajte sa liječenjem mokrim čarapama, popularnim narodnim lijekom za povišenu temperaturu. Prvo zagrijte stopala u toploj vodi, a zatim potopite par tankih pamučnih čarapa u hladnu vodu, iscijedite ih i obujte kada krenete krevet. Preko njih navucite par suvih vunenih čarapa. Ovaj pristup pomaže da se ublaži temperatura tako što odvlači krv u stopala, što značajno povećava njenu cirkulaciju. Ne isprobavajte ovaj lijek ako vam je soba neprijatno hladna.
-         Još jedan način da dovedete krv u stopala jeste korišćenje kupke za noge od slačice. U dovoljno veliku posudu za stopala (lavor je idealna opcija) dodajte 2 kafene kašike praha slačice na litar tople vode, a zatim potopite stopala.
 
 
UMOTAJTE SE U VLAŽNI ČARŠAV
 
Jedan stari narodni lijek za liječenje povišene temperature je da potopite čaršav u hladnu vodu i obmotate se njime. Savremeni ljekari savjetuju da se tjelesna temperatura ne spušta suviše brzo, pa ako probate ovaj lijek koristite prije mlaku, nego hladnu vodu. Prekrijte mokar čaršav velikim peškirom za plažu ili ćebetom i lezite 15 min. Odmotajte se iz mokrog čaršava kada on počne da se zagrijava.
 
 
NAPUNITE SE TEČNOŠĆU
 
-         Kada imate povišenu temperaturu lako možete da dehidrirate. Pijte 8-10 čaša vode dnevno ili onoliko koliko je potrebno da vaš urin bude svijetle boje. Piće sportista kao što je Lucozade sport, takođe može biti od pomoći. Ono nadoknađuje ne samo tečnost izgubljenu dehidratacijom već i izgubljene minerale.
-         Sok od naranče i drugi voćni sokovi bogati vitaminom C su dobar izbor pošto vitamin C pomaže vašem imunom sistemu da se izbori sa infekcijom.
-         Hladno grožđe omogućava rehidrataciju – kao i prijatan tretman.
 
 
BAPSKA PRIČA
 
Zaboravite staru izreku koja govori o ''izgladnjavanju temperature'', da biste je otjerali. Naime, izgladnjavanje, odnosno uzdržavanje od jela će vas samo oslabiti, a vi treba da čuvate snagu. Čak i ako nemate apetiti uzmite barem malo pileće supe ili tosta ili drugih lakših namirnica.
 
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
 
Obratite se vašem ljekaru ako imate temperaturu od 39,5 ºC ili višu ili ako vam temperatura od 39,5 ºC traje duže od tri dana. Pozovite odmah svog ljekara ukoliko vam je povišena temperatura praćena ukočenošću vrata, teškom glavoboljom ili osipom koji ne iščezava kada se pritisne bočnom stranom čaše. Drugi simptomi koji zahtijevaju ljekarsku pažnju su ekstremna pospanost, nedostatak vazduha, peckanje pri prolasku urina, crvene štrafte blizu rane ili osjetljivost na svjetlost. Uvijek konsultujte ljekara zbog povišene temperature kod djece mlađe od 6 mjeseci.