Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

PREDRASUDE O RUŽNOĆI

O ukusima je teško raspravljati. Što je za nekoga lijepo, za drugoga može biti čak ružno. Međutim, još od djetinjstva nam se nameću kriteriji lijepog i oni se na neki način prenose generacijama. Navikavamo se da cijenimo privlačnost, da volimo lijepe stvari, kuće, automobile, slike, na primjer. Takvo uslovljeno (naučeno) ponašanje se javlja i u našim odnosima sa drugim ljudima – veliki naglasak se stavlja na ljudsku ljepotu ili ružnoću.
 
Istraživanja socijalnih psihologa su pokazala da se na ljude koji su fizički privlačni gleda pozitivno u okviru niza dimenzija. Oni se često smatraju inteligentnijim od nedovoljno privlačnog ili ružnog čovjeka. Na njih se gleda i kao na bolje ljude – društvenije i prisnije. Fizički privlačniji kandidati, po pravilu, bolje prolaze na izborima.
 
U dosta velikoj mjeri postoji jednodušnost o tome šta se smatra ružnim, pa uzrečica ''Ljepota je u očima posmatrača'' i nije baš tačna. Globalni standardi do kojih se došlo ispitivanjem, svode se na to da se pravilnim crtama – kao što su na primjer, nos pravilnog oblika ili vitak stas, pridaje dosta značaja. Suprotno tome, nepravilne crte lica i gojaznost smatraju se ružnim obilježjima. Također postoji i segregacija po visini. Visoki imaju značajne prednosti nad niskim. To je zabrinjavajuće jer nema pravih razloga za vjerovanje da cantimetri imaju bilo kakav uticaj na sposobnosti. Neki istraživači procjenjuju da je moguće da visina jača samopouzdanje, što može eventualno da se iskaže kao prednost na poslu. Drugi istraživači opet tvrde da su ljudi sa nižim rastom prodorniji, uporniji, temeljniji u izvršavanju svojih obaveza. Psiholozi su ustanovili da se od privlačnijih dječaka u osnovnoj školi očekuje da pokažu bolji uspjeh, a njihovi nastavnici im poklanjaju veću pažnju.
 
Društvo bi se moralo kretati u pravcu eliminisanja značaja fizičke privlačnosti i predrasuda te vrste. Mediji, također imaju dosta udjela u našoj zaokupljenosti privlačnošću. Tu su mnoge reklame koje nam upućuju poruke da trebamo biti ljepši. Iz toga proizilazi nedvosmislena poruka – ''Ako želimo da budemo uspješni, onda moramo da budemo lijepi''. Sve je to pomalo tužno, ali govori o vrijednostima koji su u savremenom društvu na cijeni. Ipak, važno je da radimo na tome, da uporedo sa sazrijevanjem našeg društva, imamo više vremena i strpljenja da pronalazimo ono šta predstavlja pravu vrijednost čovjeka – a ne da se ograničavamo samo na ono šta predstavlja samo površni, fizički izgled.