Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

PRIRODNA ANTI-STRES TERAPIJA

 

Pored svakodnevnog opuštanja, pozitivnog načina razmišljanja i fizičke aktivnosti veoma je važna zdrava i pravilna ishrana, koja između ostalog doprinosi zaštiti organizma od pogubnog uticaja stresnih stanja. Praktično sve životne situacije su potencijalni uzročnici stresa, te je veoma teško razviti odbrambeni mehanizam protiv ovog stanja. Prema statistikama, stres se najčešće javlja na radnom mjestu, zatim zbog problema u porodici, neslaganja sa partnerom, djecom, prijateljima i sl. Jedan od načina da u takvom situacijama pomognete sebi jeste da se pažljivo ophodite prema svom organizmu i pravilnom ishranom date potporu Vašem nervnom sistemu.
LOŠI PORODIČNI I SOCIJALNI ODNOSI
Prema istraživanjima, stres se javlja kod ljubavnih parova i supružnika ukoliko konflikt ili razgovor traje duže od 90 min. Za to vrijeme organizam ima povećanu potrebu za vitaminom B5 koji je važan stabilizator nervnog sistema.
Idealan napitak – odlično prirodno sredstvo protiv stresa jeste sok od paradajza. Ovo povrće sadrži veliku količinu korisnih materija koje pomažu organizmu da se izbori sa stresom. Sok od paradajza u koji se doda bosiljak smatra se eliksirom zdravlja, budući da sadrži kalcijum, željezo, vitamine A i C, i magnezijum koji su neophodni za smirenje nervnog sistema.
 
ISPITI – VJEČITI UZROK NAPETOSTI I STRESA
Stres je jedan od glavnih uzroka poremećaja koncentracije na ispitu, a pri tome može da obeshrabri i izazove neraspoloženje.
Idealan napitak – Zeleni čaj pomaže nervnom sistemu da se opusti, a zahvaljujući bogatom sadržaju katehina, pravi je eliksir mladosti i zdravlja. Preporučuju se 2-3 šolje ovog napitka na dan.
Idealna hrana – za vrijeme ispitnog roka trebalo bi konzumirati ovsenu kašu i musli koji sadrže veliku količinu vitamina B5. U tom slučaju organizam će biti snabdjeven neophodnom energijom.
 
PROBLEMI SA VARENJEM
Poremećaj varenja može biti posljedica stresa, a u tom slučaju najefikasniji je čaj od nane (mente) koji sadrži vitamine A i C, kalcijum i željezo. Odlično djeluje u slučaju mučnine, poboljšava koncentraciju i nadoknađuje izgubljenu energiju.
Idealna hrana – Kokice mogu da pomognu da se uspostavi balans u probavnom sistemu (konzumirati ih bez ikakvih dodataka tj. bez soli i ulja).
 
NESANICA ZBOG NAPETOSTI
Često se dešava da nakon stresnog dana ne možemo da se opustimo i zaspemo. Postoji mnoštvo namirnica koje relaksiraju mišiće, bistre misli, opuštaju, oslobađaju napetosti i uz sve to ne opterećuju želudac.
Idealan napitak – Kamilica djeluje kao blago opuštajuće sredstvo, kako za nervni tako i za probavni sistem. Blagi miris i ukus čaja od kamilice izuzetno relaksiraju organizam.
Idealna hrana – Zbog visokog sadržaja magnezijuma, banane opuštaju mišiće i čine da se lakše utone u san.
 
SVAKODNEVNE STRESNE SITUACIJE
Konstantan stres blokira lučenje serotonina (hormona sreće i zadovoljstva), a kao posljedica toga javlja se hroničan umor i loše raspoloženje koje kasnije može da preraste u depresiju.
Idealan napitak – Ni jedan napitak ne vraća energiju kao mliječni koktel od ananasa i jogurta. Ananas je bogat serotoninom i njegova eterična ulja poboljšavaju raspoloženje, dok jogurt sadrži ''dobre bakterije'' koje regulišu rad želuca i crijeva, te poboljšavaju imunitet (izmiješajte mikserom 150 gr ananasa, 50 gr jogurta i malo cimeta i dobićete zdrav napitak).
 
STRES NA POSLU
Kada ste pod stresom na radnom mjestu imunitet Vam slabi pa je organizmu potrebno tri puta više vitamina C nego obično.
Idealan napitak – Svježi sok od jabuke i narandže odlično je sredstvo protiv stresa jer ovi ukusni plodovi sadrže dosta antioksidanata i vitamina C. Eterično ulje narandže poboljšava raspoloženje i pomaže organizmu da se brže izbori sa infekcijama. Potrudite se da svako jutro popijete čašu ovog soka.