Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

PRIRODNA TERPIJA PROTIV HEMOROIDA

 

Neprijatni simptomi koje izazivaju hemoroidi mogu se ublažiti ili sasvim otkloniti čajevima na bazi koprive i kantariona, pogotovo ako se koriste zajedno sa kupkama od eteričnih biljnih ulja.
ČAJNA MJEŠAVINA – Po supenu kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta kičice, korijena maslačka, rizoma pirevine, lista koprive, lista divlje nane i cvijeta hajdučice i lista i cvijeta kantariona staviti u 1,4 l ključale vode, ostaviti poklopljeno da stoji 90 min, a potom procijediti i zasladiti medom. Čaj piti tokom dana.
ULJE PROTIV HEMOROIDA
U flašu od litra sipati 10 supenih kašika svježeg ili osušenog, ali zdrobljenog, cvijeta kantariona i tome dodati 8 dl maslinovog ili suncokretovog ulja. Zatvoriti flašu i čuvati je 30 dana na toplom mjestu. Svaki dan flašu promućkati, a nakon 30 dana procijediti ulje koje treba već da ima boju višnje. Ulje se upotrebljava na sljedeći način: Analni otvor najprije treba oprati dječijim sapunom, posušiti, a potom komadić vate natopiti uljem i lagano ga aplicirati u analni otvor. Sa čepićem od vate prenoćiti i ujutro ga obavezno izvaditi.
ČAJ PRIJE SVAKOG OBROKA UBLAŽAVA BOLOVE KOD HEMOROIDA – Pomiješati 3 supene kašike osušenog i zdrobljenog lista koprive sa po 1 supenom kašikom lista kupine, lista i cvijeta hajdučice, lista ranjenika i lista divlje nane. Smješu presuti u 1,5 litar ključale vode (koja je odstojala 5 min.) i ostaviti je 2 sata u poklopljenoj posudi. Čaj procijediti, nasuti u flašu i ostaviti da prenoći. Piti sutradan po 2dl prije doručka, ručka i večere.
 
NEKOLIKO SAVJETA ZA PREVENCIJU HEMOROIDA
-         Ne koristiti hrapav toalet papir jer povećava rizik od povreda vena. Dobro je koristiti vlažne maramice ili papir od 100% celuloze.
-        Održavati besprijekornu higijenu predijela oko anusa.
-         Jednom dnevno priuštiti sebi 30 minutnu kupku u toploj vodi uz dodatak eteričnih ulja i soli koje će doprinijeti relaksaciji i smanjenju napetosti.
-        Neophodno je poslije kupanja i tuširanja dobro posušiti predio anusa jer vlažnost pojačava iritaciju.
-        Nježna masaža kockicom leda preko predijela zahvaćenog hemoroidima doprinosi smanjenju bola i neprijatnosti.