Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

PRIRODNIM PUTEM PROTIV DEPRESIJE

Depresija je još jedna posljedica stresa. Kada stres dugo traje, čovjek prolazi kroz sve faze od uzbune, preko otpora do zamora i na kraju do depresije. Sama činjenica da se osoba osjeća nesposobnom da savlada stres, gura osobu u depresivno stanje. Zato je potrebna blagovremena akcija u spriječavanju ovog ekstremnog stanja.
 
Dobro raspoloženje.
Budite okruženi osobama koje će na vas prenijeti svoje dobro raspoloženje i sreću, s tim da ne trebate konstantno iznositi svoje negativno viđenje života, jer možete biti odbačeni od društva.
 
Opustite se.
Trenuci napetosti su predsoblje depresije. Skoro sve vrste napetosti koje dugo traju dovode do depresije. Naučite da opustite svoje mišiće, dišite duboko.
 
Ne budite besposleni.
Svakodnevni posao je odlično rješenje u borbi protiv depresije. Kada osjetite da vas obeshrabrenje osvaja, prihvatite se nekog malog posla i uradite ga do kraja. Taj uspjeh će vam donijeti zadovoljstvo i obnoviti energiju.
 
Imajte slobodno vrijeme.
Depresija je plod nepodnošljivih stresnih prilika ili suprotno tome posljedica besposlenosti. Potrebno je biti zauzet poslom, a u isto vrijeme ostaviti sebi vremena za predah, za uživanje u odmoru i obnovi energije.
 
Budite sa ljudima koji posvećuju pažnju drugima.
Iako smo svi danas prezauzeti ličnim problemima, postoji način da se zainteresujemo za druge i pokušamo da pomognemo onima koji su na ivici depresije svojim razumijevanjem i prihvatanjem bez prebacivanja i osuđivanja.
 
Budite nasmijani.
Čist i spontani smijeh nespojiv je sa depresijom. Zato, potražite mjesta i osobe koje će podići vaše raspoloženje.