Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

PROBLEMI S NOKTIMA

Neke osobe se zaista brinu o svojim noktima, dok drugima to nije uopšte bitno. Bez obzira da li njegujete svoje ruke ili ne, ipak bi bilo dobro da potražite pomoć kada lomljivost, obezbojavanje, brazde ili gljivična infekcija naškodi izgledu vaših noktiju. Evo nekoliko načina da ih boljom ishranom, suplmentima i sredstvima za borbu protiv gljivica brzo vratite u dobro stanje.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Pored urastajućih noktiju, gljivice su vjerovatno najneprijatniji problem na noktima. Kada dobijete ovo oboljenje, obično na palcu noge, nokat postaje debeo, obezbojen i trošan. Ostali problemi sa noktima uključuju lomljive nokte – koji mogu biti posljedica starosti, kao i pretjerane i nedovoljne vlažnosti ili nedostatka hranjivih materija. I određene kožne bolesti mogu uticati na nokte, uključujući psorijazu koja može izazvati zadebljanje i pojavu udubljenja na noktima i neujednačen gubitak kose poznat kao alopecia areata koji može uzrokovati pojavu zašiljenih, udubljenih i grubih noktiju.
 
OSUJETITE GLJIVICU
Da  biste se izborili sa t rdoglavom gljivicom na noktima probajte ulje australijskog čajevca. Kao moćan atiseptik, on može pomoći da gljivice sa noktiju nestanu. Dokazano je da ovo ulje djeluje isto kao i propisani antigljivični lijekovi. Jednom ili dva puta dnevno stavite kap ulja na oboljeli nokat. Dobro vrijeme da se to uradi je nakon kupanja ili tuširanja jer je tada Vaša koža najmekša.
Možete takođe upotrijebiti antigljivični puder koji apsorbuje vlagu i spriječava pojavu gljivica. Neki od dobrih sredstava su Canesten ili Daktarin puder, često preporučivani za atletsko stopalo.
Ako su vaša stopala kada stignete kući znojna, odmah presvucite čist par čarapa. Možete svoje čarape zaprašiti antigljivičnim puderom koji sadrži lijek i onda ih obući.
Nemojte sjeći kožu oko noktiju. Kada to radite uklanjate zaštitnu barijeru oko noktiju. Gljivicama i bakterijama je lakše da zaposjednu bazu nokta ako je koža odrezana.
 
RECITE ''NE'' SLABIM NOKTIMA
Tri puta dnevno sa hranom uzimajte 300 mikrogrma biotina, B vitamina (poznatijeg kao vitamin H). Ako su vaši nokti slabi ili lomljivi, biotin će učiniti da ih ojača i učini debljim. Međutim, on ne djeluje trenutno. Biće neophodno da uzimate ovaj vitamin 6 mjeseci ili duže prije nego što se pojavi primjetna razlika. Izvori biotina u ishrani su: ječam, koštunjavo voće, pirinač i soja.
Jednom dnevno pijte šolju čaja od rastavića ili koprive. Ove biljke su bogate silicijumom i drugim mineralima koji su potrebni noktima da bi rasli. Možete ih naći u prodavnicama zdrave hrane.
 
ISHRANOM DO LIJEPIH NOKTIJU
Ako su vaši nokti lomljivi i ljušte se probajte da unosite više esencijalnih masnih kiselina. One se nalaze u namirnicama kao što su masna riba (skuša, sardine i losos) i sjeme lana ili ulje sjemena lana. Ako ne jedete dovoljno ribe, uzimajte 1 supenu kašiku ulja sjemena lana (koristite ga umjesto drugih ulja u salati) ili pospite mljevenim sjemenom lana ceralije ili drugu hranu.
Ulje žutog noćurka je još jedan izvor esencijalnih masnih kiselina. Uzimajte 1000 mg ovog ulja tri puta dnevno uz obroke. Ako se na vašim noktima jave bijele tačke možda vam nedostaje cink. Povećajte unos cinka putem ishrane tako što ćete jesti govedinu, džigericu, svinjetinu, živinu (posebno tamno meso), jaja i morske plodove. On se takođe nalazi u siru, pasulju, koštunjavom voću i pšeničnim klicama.
 
NAVLAŽITE I ZAŠTITITE
Ako su vam nokti suvi i lomljivi, utrljajte u njih vazelin ili masnu kremu. Tako ćete zadržati vlagu ispod i oko njih. Ako to radite pred odlazak u krevet, navucite tanke pamučne rukavice na ruke prije nego što odete na spavanje.
Nosite gumene rukavice svaki put kada nešto čistite/perete ili radite neke druge kućne poslove sa vodom. Izbjegavajte sredstva za uklanjanje laka za nokte koji sadrži aceton ili formaldehid. Ona pretjerano isušuju nokte. Umjesto njih upotrebljavajte sredstva za uklanjanje laka na bazi acetata.
 
VJEŠTAČKI NOKTI IZAZIVAJU GLJIVICE
Ženama koje imaju problem sa slabim, mekim i lomljivim noktima, vještački nokti mogu djelovati privlačno. Ali ako želite da izbjegnete gljivice na noktima, odustanite od vještačkih noktiju, bez obzira koliko čeznete za elegantnim noktima. Naime, vještački nokti se lijepe na vrh vaših pravih, a šupljina između njih postaje idealna podloga za bujanje gljivica. Još gore, to je mjesto gdje se može razviti bolna bakterijska infekcija. Vještački nokti su naješći uzrok gljivične infekcije kod žena.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Osim ako ne sumnjate da je osnovni problem u nedostatku neke hranjive materije, lomljivost noktiju je prije kozmetički nego zdravstveni problem. Što se tiče gljivica na noktima, one su izdržljive i mogu biti potrebni mjeseci, pa čak i godine da nestanu same od sebe. Zato pitajte Vašeg ljekara o upotrebi nekih lijekova koji bi vam mogli koristiti.