Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

PROBLEMI SA DESNIMA

Ako su vaše desni bolne i želite trenutno olakšanje, možete otići u bilo koju apoteku i kupiti tubu gela koji sadrži površinski anestetik – benzokain, ili probajte sa sredstvom za ispiranje grla ili umirujućom masažom desni, koje ćemo vam opisati. Međutim, vaša prava bitka je borba protiv plakova. Ako kontrolišete pojavu plakova redovnim psjetama zubaru i marljivim pranjem zuba (koristite četkicu za zube sa mekim dlačicama i posebnu pažnju obrtite na vašu liiju desni) i čišćenjem koncem, trebalo bi da možete da zaboravite sve probleme sa desnima.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Jesu li vam desni naduvene? Da li krvare pri pranju zuba? Vjerovatno imate gingivitis, oblik upale desni izazvan plakom, ljepljivim filmom čestica hrane i bakterija koje se akumuliraju na vašim zubima. Plak iritira desni. Ukoliko se plak ne ukloni pranjem ili koncem za čišćenje zuba, može se transformisati u čvrste mineralne naslage koje djeluju još više iritirajuće (i koje samo stomatolog može ukloniti). Ukoliko se gingivitis ne liječi, to vodi punom razvoju bolesti desni u kojoj se desni povlače od zuba. Džepovi puni mikroba koji su posljedica povlačenja desni, mogu voditi pojavi bolnih apscesa i hroničnog neprijatnog zadaha, a mogu čak izazvati klimanje i ispadnje zuba.
 
UČINITE DESNI NEOSJETLJIVIM
-         Da biste umirili bol desni i smanjili oticanje, ispirajte usta 30 sekundi slanom vodom (1 kafena kašika umiješana u šolju tople vode).
-         Možete ispirati usta vodonik-peroksidom, rastvorenog u jednakoj količini tople vode. Kao i so, vodonik peroksid umiruje bol i pomaže ubijanju bakterija.
-         Stavite mokru kesicu čaja na bolno mjesto. Čaj sadrži taninsku kiselinu, moćan astrigent koji skuplja otečena tkiva i pomaže da se zaustavi krvarenje. Razmišljajte o njoj kao o sredstvu za zaustavljenje krvarenja iz vaših desni.
-         Stavite pakovanje leda (umotano u gazu) na obraz blizu bolnog mjesta. Led pomaže da se smanji otok, a hladnoća djeluje kao lokalni anestetik. Ulje karanfilića i gel za bebe za nicanje zuba takođe su od pomoći u akutnim napadima.
-         Utapkajte pastu od sode bikarbone i vode na vaše desni. Soda bikarbona ubija mikrobe i pomaže neutralisanje kiselina koje oni luče, ali previše sode bikarbone može oštetiti osjetljivo tkivo desni.
 
TRLJAJTE RADI UBLAŽAVANJA TEGOBA
-         Šta radite kada vas bole mišići? Naravno, masirate ih. I vaše desni takođe imaju koristi od masaže. Samo ih uhvatite između palca i kažiprsta i napravite niz nježnih stisaka. To pomaže da se pojača dotok krvi do bolnog, iritiranog tkiva, što doprinosi da se desni brže zaliječe.
-         Da bi se povećao umirujući efekat masaže desni, pokušajte da činite to što preporučuju oni koji upražnjavaju ajurvedske metode liječenja – masirajte desni kokosovim uljem.
-         Još jedan način da masirate vaše desni je da koristite zubni stimulator od mekog drveta, koji možete kupiti u svakoj apoteci. Stavite ga između dva zuba, usmjerite njegov vrh tako da stoji pod uglom od 45 stepeni u odnosu na liniju desni, polako kružite njime nekoliko sekundi, a zatim prijeđite na susjedni par zuba.
-         Možete kupiti aparat za ispiranje usta, kao npr. Interplak i koristite vodu pod pritiskom za pranje i masiranje zuba i desni na onim mjestima do kojih četkica ne može da dopre. Električne četkice za zube su takođe dobar izbor.
-         Dugo potvrđivno sredstvo za liječenje rana, neven, može pomoći bolnim desnima smanjenjem upale. Jednostavno utrljajte tinktuu nevena direktno na desni.
 
ISPIRAJTE I GRGOLJITE
-         Isprobajte proizvod zvan Gengigel. On se može nabaviti u nekim apotekama. To je biološki gel za održavanje usne duplje i desni čiji se sastav bazira na jednoj prirodnoj supstanci koja se nalazi u vezivnim tkivima organizma (hrskavici, sinovijalnoj tečnosti  i koži), a za koju se smatra da kada se nanese na desni, pomaže u stimulisanju novog, zdravog tkiva.
-         Ispiranje usta čejem od kamilice smatra se veoma efikanim u borbi protiv gingivitisa.
-         Sredstva za ispiranje usta koja se mogu kupiti takođe vam mogu pomoći u liječenju desni. Izaberite sredstvo koje sadrži cetil-piridinijum-hlorid ili domifen-bromid. Za ov sastojk se pokazalo da značajno utiču na smanjivanje plaka. Anbesol tečnost sadrži cetil-piridinijum-hlorid, a Scope sadrži oba navedena sastojka. Imajte u vidu da su ovo sredstva na bazi alkohola, tako da se ne preporučuje njihovo produženo korišćenje jer može povećati rizik od nastanka raka usne duplje.
 
DA LI POSJETITI STOMATOLOGA?
Ako vam dva puta godišnje stručnjak pregleda i čisti zube, manja iritacija desni ne zahtijeva nužno posjetu stomatologu. Posmatrajte vaše iziritirane desni kao upozorenje da morate posvetiti više pažnje pranju zuba i korišćenju konca za njihovo čišćenje. Zakažite posjetu stomatologu ako primjetite da vam se izgled desni mijenja ili ako počnu da krvare. U slučaju jakog bola, odmah zakažite posjetu stomatologu, posebno ako imate povišenu temperaturu i otekle žlijezde na vratu. Moguće je da imate apsces koji zahtijeva hitno liječenje.