Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

PROBLEMI SA PROSTATOM

U starijim godinama mnogi muškarci počinju da imaju probleme sa mokrenjem – često imaju probleme sa mokrenjem, često imaju potrebu za mokrenjem i osjećaju bol. Na početku vrijedi pregledati svoj ormarić u potrebi za kupljenim lijekovima kao što su antihistaminici i dekongestivi, koji mogu pogoršati ovaj problem. Zatim, razmislite o promjeni svoje ishrane, kao i o tome da probate neke suplemente. Mnogi od ovih lijekova, korišćeni pojedinačno ili u kombinaciji, mogu učiniti ovaj problem podnošljivijim. Ali prije nego što sami počnete da liječite potencijalno ozbiljno stanje kao što je uvećana prostata, trebalo bi da posjetite svog ljekara za dobijanje prave dijagnoze.
 
ŠTA NIJE U REDU?
 
Poslije 40-te godine mnogi muškarci primjećuju da teže mokre, mlaz je slab, a završava se kapanjem. A ono što je najneugodnije što se nagon za mokrenjem javlja tokom noći i ometa san. Često je uzrok benigna hipertrofija prostate (BHP), njeno nekancerozno uvećanje. Žlijezda prostata koja proizvodi sjemenu tečnost donekle je smještena kao ogrlica oko uretre – mokraćne cijevi, koja se proteže od mokraćne bešike prema vani kroz penis). Prema tome, kada se uveća, blokira protok urina. Više od polovine muškaraca preko 50 godina starosti ima neko uvećanje prostate.
 
PROBAJTE OVE ČUVENE BILJNE LIJEKOVE
 
-         Uzimajte 160 mg palme serenoe u obliku kapsula dva puta na dan. Potražite ekstrakt koji sadrži 85 – 95% masnih kiselina i sterola. Ovaj suplement, koji sadrži ekstrakt bobica biljke palme serenoe, po svemu sudeći dejstvo hormona odgovornih za stimulisanje rasta žlijezde prostate. Postoje dokazi i da ova biljka smanjuje zapaljenje.
-         Afrička šljiva, suplement koji se dobija iz kore zimzelenog afričkog drveta, naširoko se koristi u medicini u Francuskoj za liječenje benignog uvećanja prostate. Afrička šljiva ima antiinflamatorni efekat i otkriveno je da smanjuje otok i pomaže u slučajevima prekomjernog mokrenja tokom noći. Ako želite da probate ovu ljekovitu biljku, trebalo bi da posjetite kvalifikovanog medicinskog herbalisu koji će vas posavjetovati u vezi sa ispravnim doziranjem.
-         Potražite suplemente koji sadrže ekstrakt korijena koprive i uzimajte 250 mg dva puta dnevno. Korijen koprive pomaže da se smanji prostata, a kada se uzima sa palmom serenoom ili afričkom šljivom, po svemu sudeći pomaže ovim suplementima da bolje djeluju.
 
MIJENJAJTE SVOJU ISHRANU
 
-         Jedite dosta paradajza ili proizvoda na bazi paradajza – svakog dana ako možete. Američki istraživači su otkrili da su muškarci koji su jeli 10 i više porcija paradajza smanjili rizik od nastanka raka prostate za više od 45%. Paradajz je bogat likopenom, karotenoidnim pigmentom. Karotenoidi su prirodni antioksidansi i potencijalni borci protiv bolesti. Likopen smanjuje zapaljenje i oticanje žlijezde prostate. Lubenice i kajsije su takođe bogate likopenom. Možete, takođe uzimati i suplemente likopena. Preporučena doza je 10-20 mg na dan.
-         Svakodnevno jedite punu šaku neprženih sjemenki bundeve. Ovo sjeme je dobar izvor cinka, minerala ključnog za zdravlje prostate.
-         Dva puta dnevno pomiješajte 1 supenu kašiku ulja sjemena lana u svoju hranu. Ono je bogat izvor omega-3 masnih kiselina. Ove i druge esencijalne masne kiseline smanjuju upalu prostate, a samim tim i njeno uvećanje, ograničavajući koncentraciju hormona prostaglandina u organizmu.
 
RAZMISLITE PRIJE NEGO ŠTO POPIJETE
 
-         Smanjite unos tečnosi u večernjim časovima, jer ćete u suprotnom povećati mogućnost ustajanja noću iz kreveta. Ako vaš organizam ima velike potrebe za tečnošću, pijte prije večere, a ne poslije nje.
-         Ukoliko već imate problem sa mokrenjem, ograničite broj pića sa kofeinom koja uzimate kao što su kafa, čaj i kola pića. Pića koja sadrže kofein obično sužavaju izlaz iz vaše mokraćne bešike stvarajući na taj način barikadu koja otežava protok urina. Kofein je i diuretik koji potiče mokrenje.
-         Smanjite takođe i unos alkoholnih pića jer ona iritiraju sluzokožu prostate. Pivo i vino ne smetaju, osim kada se unose u prevelikim količinama. Istraživanja pokazuju da umjereni unos alkoholnih pića (2-3 piva ili čaša vina na dan) može da smanji rizik od BHP-a i da ublaži njene simptome.
 
OMOGUĆITE PROSTATI DA ''RADI NA PRAZNO''
 
Imajte redovne ejakulacije (bilo da vodite ljubav ili radite sami). Prostata proizvodi tečnost bogatu nutritijentima u kojoj plivaju spermatozoidi i ejakulacija pomaže da se ublaži unutrašnji pritisak tečnosti. Ona izaziva i kontrakciju mišića oko prostate, a to je dobro za protok krvi, što sprečava upalu ove žlijezdu.
 
LEŠKARITE U KADI
 
Sjedite u toploj vodi. Toplota povećava dotok krvi u prostatu, što smanjuje upalu i njeno oticanje. Ako možete, svakodnevno provodite u kadi 20-40 minuta.
 
MOKRENJE
 
-         Mokrite kada god osjetite potrebu za tim. Neki muškarci misle da je najbolje da se vježba kontrola bešike i suzdržava od mokrenja. Međutim, kada se bešika napuni, urin ulazi u prostatu i izaziva njenu iritaciju.
-         Kada ste u kupatilu, mokrite što je moguće više, zatim se opustite nekoliko minuta pa probajte ponovo. Ljekari to nazivaju ''duplo pražnjenje''. To je najbolji način da budete sigurni da ste u potpunosti ispraznili bešiku.
-         Dok urinirate, pokušajte da sjedite na šolji. Kombinacija novog položaja i veće opuštenosti može dati bolje rezultate.
-         Opustite se u kupatilu. Ne takmičite se. Niko vas ne ocjenjuje i niko vam ne mjeri vrijeme. Čitajte nešto, razmišljajte o nečemu, udahnite duboko i polako nekoliko puta zaredom. Razlog za svjesno opuštanje je taj što napetost i anksioznost pokreću hormone stresa koji mogu izazvati napetost mokraćne bešike. Ukoliko se suviše opterećujete svojim ''učinkom'', to ćete ga više umanjiti. Nema razloga da fizički problem postane i psihički.
 
 
ISPROBANO
 
Neki muškarci tvrde da je korisno da ustanete i šetate okolo što više da biste pomogli sebi da se izborite sa problemom prostate. Naime, kada sjedite vršite pritisak na vašu prostatu. Muškarci koji dugo sjede na poslu, kao npr. Vozači i sl. Imaju više problema sa prostatom od onih koji se kreću. Šetajte najmanje 2 sata nedjeljno. Ukoliko radite za stolom, često ustajte i hodajte.
 
KADA POSJETITI LJEKARA?
 
Ukoliko imate problem da započnete mokrenje, imate slab mlaz urina ili osjećaj da ne možete potpuno isprazniti bešiku, kao i čestu potrebu za noćnim mokrenjem trebalo bi da se konsultujete sa ljekarom. On bi trebao da dijagnostikuje BHP kao i da isključi neke druge bolesti (posebno rak prostate). Ukoliko imate ozbiljnije simptome, ne možete da mokrite čak i kada se napnete i to traje više od 8 sati – imate najvjerovatnije urinarnu opstrukciju/suženje. U tom slučaju vam je potrebno hitno bolničko liječenje da biste izbjegli oštećenje bubrega.