Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

PROGRESIVNA RELAKSACIJA

Progresivna relaksacija je tehnika pomoću koje osoba može da nauči da relaksira svoje mišiće i smanji visok nivo uzbuđenja ili napetosti. Takođe se preporučuje kao metoda oporavka od nekih stresnih situacija, fizičkog napora i sl.
Prema nekim autorima (npr. E. Jacobson) osnovna pretpostavka na kojoj počiva relaksacija jeste ta ''da je nemoguće biti nervozan ili napet kada su svi mišići potpuno opušteni''. Od osobe se zahtijeva da napregne mišiće prije negošto se opusti. To pomaže da se prepozna razlika između između tenzije (napetosti) i relaksiranosti. Kada to doživimo, moćićemo kasnije da relaksiramo dio tijela (ruke, noge, vrat) bez prethodnog naprezanja. Mišići su opušteni kada su ''mlitavi i nepokretni''.
 
Kako postići relaksiranost?
Od osobe se zahtijeva da leži na leđima sa rukama sa strane. Može se sjediti i u udobnoj stolici. Soba treba da je tiha, a ruke i noge ne smiju biti ukrštene da bi se izbjegla nepotrebna stimulacija. U početku učenja neohodno je uvježbavati ovu tehniku 1 sat dnevno, a kada je tehnika dobro naučena, relaksacija se postiže za nekoliko minuta. Naravno, da bi se do toga stiglo, neophodno je vježbati više mjeseci. Iako je potrebno vrijeme da se tehnika usavrši ima zaista dobre efekte na smanjenje, pa i otklanjanje anksioznosti i mišićne napetosti.
Također se možemo koristiti i sugestivnim porukama za opuštanje:
 
-         moje lice je mirno,
-         cijelo tijelo mi je mirno,
-         ruke počinju da mi se opuštaju,
-         moje noge su potpuno opuštene,
-         moje disanje je mirno.
 
Ne treba očekivati da će svaka osoba koja koristi ovu metodu, odjednom doživjeti sve njene efekte. To su ''mogući efekti'' čiji rezultat zavisi od samog stava osobe, njenog vjerovanja u pozitivne efektne metode, disciplinovanosti, trenutnog emocionalnog stanja. Poznato je takođe da isuviše samouvjerene ličnosti imaju prema njima otpor. U svakom slučaju mogu biti korisne za otklanjanje napetosti i anksioznosti.