Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

PROPAFENON

Propafenon je antiaritmik (djeluje kod poremećaja srčanog ritma). Ovaj lijek se dobro resorbuje iz digestivnog trakta (preko 95%) ali mu je biološka iskoristljivost veoma mala (svega oko 12%), jer se propafenon brzo razgrađuje već pri prvom prolasku kroz jetru. U krvnoj plazmi je ovaj lijek skoro kompletno vezan za proteine. Metabolizam lijeka se odvija u jetri, a poluvrijeme eliminacije iznosi oko 8 sati.
 
INDIKACIJE:
Propafenon se prvenstveno koristi u terapiji supraventrikularnih aritmija. Terapijske doze iznose 150 mg i daju se 2-3 puta dnevno.
 
NEŽELJENA DEJSTVA:
Najčešći neželjni efekat propafenona je metalni ukus u ustima i opstipacija (zatvor), a najteži neželjeni efekat je pogoršanje već postojeće aritmije.
 
KONTRAINDIKACIJE:
Sindrom bolesnog sinusa, bradikardija (usporen rad srca), A-V (pretkomorno-komorski) blok visokog stepena, kardiogeni šok, srčana insuficijencija, hronična plućna opstruktivna bolest i poremećaj ravnoteže elektrolita u krvnoj plazmi. Propafenon se ne smije kombinovati sa drugim antiaritmicima kao što su (hinidin, prokain-amid, dizopiramid) jer se pri tom dobijaju snažni potencirani efekti.